2019-03-04
公司春茗,所以就到中环交易广场嘅紫玉兰食饭。上年公司春茗都系去同一度食饭,但当时餐厅名系叫白玉兰。由于上年春茗既菜式好一般,加上白玉兰同紫玉兰都系美心其下既中菜餐厅,所以今年都无太大期望。当日一共有九道菜包括前菜、主菜同甜品,睇落都觉得份量十足。第一道菜:紫玉五小碟前菜包括鸡丝粉皮、素鸭、牛展、 醉鸡同四喜烤麸。一围十二人所以每人都系分得一小件。我觉得好食既,都系正常前菜既味道,只不过真系太少。第二道菜:生财金钱添好市冬菇、蚝鼓同生菜煮得好腍同好入味。第三道菜:竹笙海皇烩燕窝味道好淡,不过系足料既,不过不失。第四道菜:家常沙巴花尾趸清蒸花尾龙趸,条鱼蒸得岩岩好,肉质好嫩滑,值得一赞。第五道菜:杭州煨鸡伴海参咁多道菜入面最差既一道。鸡肉煮老左,好干同好嚡。而海参系完全没有味道!感觉鸡肉同海参系分开煮,所以先会令海参无味。第六道菜:如意竹笙烩全素素菇、竹笙炒豆苗,豆苗清甜,配上素菇同竹笙味道不错。第七道菜:无锡灌汤小龙包分菜既时候小龙包底部已经穿左,入面既灌汤已经流哂出黎。小龙包𠮶皮厚到好似成个生煎包咁,已经分唔到自己其实系咪食紧生煎包。第八道菜:扬州河虾小葱炒饭一般炒饭味道,没有特别。第
上年公司春茗都系去同一度食饭,但当时餐厅名系叫白玉兰。
紫玉五小碟
生财金钱添好市
冬菇、蚝鼓同生菜煮得好腍同好入味。
竹笙海皇烩燕窝
竹笙海皇烩燕窝
味道好淡,不过系足料既,不过不失。
家常沙巴花尾趸
清蒸花尾龙趸,条鱼蒸得岩岩好,肉质好嫩滑,值得一赞。
杭州煨鸡伴海参
如意竹笙烩全素
素菇、竹笙炒豆苗,豆苗清甜,配上素菇同竹笙味道不错。
无锡灌汤小龙包
扬州河虾小葱炒饭
一般炒饭味道,没有特别。
玉澜堂紫米玉露
感觉沟咗水, 好稀。 好彩仲食到啲紫米同椰肉,唔系同饮水无分别。
总括来说, 免费有得食一餐, 算系咁啦。
( ・8・ ) ノ♡