2017-05-04
呢间Shine身处嘅大厦入口晌汉口道某连锁咖啡店侧边,虽然同iSQUARE只系一街之隔,但就少咗份繁华,都几旺中带静。装修就系近年流行嘅工业风,当中仲用木条砌咗唔同嘅装饰。玻璃窗位可以睇到尖沙咀嘅闹市景,墙上仲有盏剪影灯折射出店名Shine字样,细心一睇剪影其实系港岛区嘅维港景嚟。除咗散叫餐牌之外,我哋去𠮶日仲有星期六、日同公众假期限定嘅Brunch Menu。呢日试咗几样嘢,先系烧日本M4和牛薄切。日本M4和牛烧得生熟啱啱好,薄切嘅厚度系有啲咬口𠮶种,食起上嚟软嫩有油香,同埋加咗少少芝士片同黑醋调味,食下底下嘅火箭菜就可以解腻。想食多啲蔬菜,晌Brunch Menu入面嘅凯撒沙律同意式杂菜多士之间拣咗后者,因为好似少见啲啲咁。镬仔入面有多款切粒杂菜,分别系意大利青黄瓜、番茄、甘笋、茄子、洋葱等等,意式酱汁好杰身,个味道都几平衡。长形多士表面涂咗牛油,单食就香脆,用佢嚟蘸酱食就几清新,连平时怕酸味嘅朋友都话唔错。侍应拎呢份炸鱼薯条嚟嘅时候,我哋真系有少少打咗个突。Brunch Menu唔系一人份量嚟咩?实际份量真系令人失咗预算。同埋平时嘅炸鱼大多数整成长条形,呢度就系成件好似块炸鱼扒咁
呢间Shine身处嘅大厦入口晌汉口道某连锁咖啡店侧边,
虽然同iSQUARE只系一街之隔,
但就少咗份繁华,
都几旺中带静。
装修就系近年流行嘅工业风,
当中仲用木条砌咗唔同嘅装饰。
玻璃窗位可以睇到尖沙咀嘅闹市景,
墙上仲有盏剪影灯折射出店名Shine字样,
细心一睇剪影其实系港岛区嘅维港景嚟。
除咗散叫餐牌之外,
烧日本M4和牛薄切
呢日试咗几样嘢,
先系烧日本M4和牛薄切。
烧日本M4和牛薄切
日本M4和牛烧得生熟啱啱好,
薄切嘅厚度系有啲咬口𠮶种,
食起上嚟软嫩有油香,
同埋加咗少少芝士片同黑醋调味,
食下底下嘅火箭菜就可以解腻。
意式杂菜多士
想食多啲蔬菜,
因为好似少见啲啲咁。
意式杂菜多士
镬仔入面有多款切粒杂菜,
分别系意大利青黄瓜、番茄、甘笋、茄子、洋葱等等,
意式酱汁好杰身,
个味道都几平衡。
长形多士表面涂咗牛油,
单食就香脆,
用佢嚟蘸酱食就几清新,
连平时怕酸味嘅朋友都话唔错。
侍应拎呢份炸鱼薯条嚟嘅时候,
我哋真系有少少打咗个突。
Brunch Menu唔系一人份量嚟咩?
实际份量真系令人失咗预算。
同埋平时嘅炸鱼大多数整成长条形,
呢度就系成件好似块炸鱼扒咁,
上面就加咗啲盐同黑椒碎调味。
炸鱼食起上嚟鱼肉扎实唔松散,
又唔会嚡口,
薯条就系厚切都几脆。
我哋仲转咗餐饮,
Rose Latte嘅拉花好靓,
同埋用咗玫瑰花点缀。
朋友就叫咗支Yeastie Boys Gunnamatta Tea Leaf IPA嚟试,
即系伯爵茶叶手工啤,
表面泡泡摆咗阵都冇乜点散开,
饮起上嚟几甘香易入口。
原本想试埋甜品架,
但系Brunch Menu嘅炸鱼薯条份量比预期多,
如果细食嘅话分分钟两个人share一份都够,
惟有等下次先啦!