30-4-2007 1948都有一段好长时间冇同食友一齐家常便饭,加上明日又系假期,放工后拿拿声换衫黎,地点在大马路一条,冇难度。到达时只见「英文聆听之王」忙紧工事,我就环顾四周,绝对是一般酒楼的格局及服务水准。点菜由主持人负责,一行15人连久未露面的「资料库」亦好似我咁上晒水。我地共叫了9样菜式,平时应该系double计,不计好味与否,食系其次,增进大家友谊及感情重要过一切。未食野先黎半打啤酒,平平地叫10蚊3枝燕京啤酒,等左好耐都未有,叫待应追一追单,佢就有少少悔气说好多野要跟,预左黎就预左有咁既回应,啤酒味稍为淡些少,亦冇可能好有expectation。唔知系唔系惊左我地,今转及加码时,佢地放左系「606及610」后面都唔出声。菜式陆陆续续上台,第1味是预订兼几乎绝迹的怀旧菜鸭掌包,又叫鸭脚包,材料有鸭掌、鹅肠、叉烧、鸡肝,材料已是预先整熟,用鹅肠包住其他材料,然后加上加左料既叉烧酱腌制,再啰去烧,味道我觉得可以再浓些少,毕竟唔系话食到就食到,也算是满意之作;第2味是打孖上既冬瓜盅汤,配料有冬菇及菜头等等,味道清新,适合温暖及炎热的天气饮,自己也少有的饮了两碗。第3味是老少平安,
30-4-2007 1948

菜式陆陆续续上台,第1味是预订兼几乎绝迹的怀旧菜鸭掌包,又叫鸭脚包,材料有鸭掌、鹅肠、叉烧、鸡肝,材料已是预先整熟,用鹅肠包住其他材料,然后加上加左料既叉烧酱腌制,再啰去烧,味道我觉得可以再浓些少,毕竟唔系话食到就食到,也算是满意之作;第2味是打孖上既冬瓜盅汤,配料有冬菇及菜头等等,味道清新,适合温暖及炎热的天气饮,自己也少有的饮了两碗。第3味是老少平安,亦即是豆腐蒸鲮鱼肉,继冬瓜盅汤的一味清淡可口的菜式,如用高身碟蒸,大太旧入口更佳;第4味是去饮指定菜式之一:炸蟹拑,炸得好热,里面还有少少虾味,点少少醋减少热气。第5味是另一味怀旧菜:富贵龙凤球,龙即是虾,凤便是鸡肝,虾开边后,包著鸡肝,然后贴少少生粉去炸,而个汁系沙律汁,里面加了柠檬汁,我觉得几酸,但好醒胃,而富贵既意思系伴碟的西兰花。

第6味系蛋白炒鱼肚,佢炒得刚刚好,唔会太老,鱼肚少左的,食到最尾先有;第7味亦系怀旧菜之一的代表:御厨鸡,将糯米等材料包入去鸡项里,上色后攞去炸,鸡本身唔肥,里面的材料少少湿得来亦唔肥,亦是食得过的菜式;尾二一味是虾仁炒蛋,蛋炒得刚刚熟,亦唔会俾人还有蛋王汁留系面上,至于虾仁,唔够其他食友快,以至冇得食,唔紧要,最紧要happy;最后上场便是花胶筒扒生菜,汁主要是蚝油打底,蚝油够味及唔会一味得个咸字,不错。

同场加映白饭数碗,亦少有食两碗,待应的服务由头开始时唔掂,到埋尾时的中规中矩。从第1次出来至而家的聚会一定唔够你地多,但叫白饭对自己来讲亦是第1次。埋单每位150蚊。菜式味道及卖相不算突出,平凡中显见平淡。如不是为现在及将来两餐(工作),或者还要死硬派般要求多花款及好味的你追我逐形式,甚至要人头落地/赶尽杀绝,千其唔好黎,一定令到阁下大失所望,毕竟好多人连两餐都得不到温饱,俾你得到最后为又要恨恨地付出代价,值得吗?