2017-05-18
我个人其实好简单,开心又要去食一餐,唔开心又要去食一餐。今日,就系因为唔开心,所以要去食餐好多肉好多肉嘅晚餐。自己一个人,揾咗间静静地嘅餐厅开餐,放下空。餐牌简简单单,大约有10几款食物,食肉瘦自自然然就拣咗煎焗有骨猪扒做主菜。餐牌上面嘅食物可以加$68转餐,或者加$28有餐饮同甜品。今日唔想饮汤,于是就选择左$28嘅配搭。花茶有几个选择,我选了green tea tropical,花茶系一壶咁上的,无限添饮,可以一路发呆一路慢慢叹茶。再呆坐左一阵,厚切嘅猪扒就来了Wohoooo ,见到咁厚身嘅猪扒,加埋我喜爱嘅菇菇作为配菜,精神顿时为之一振!切开块猪扒睇下,见到嘅系嫩嫩嘅粉红色刚好熟嘅猪扒肉质嫩滑,味道浓郁而不带猪肉的腥臭味;可见师傅选料上乘,厨艺功架一流另外,自家制苏梅酱亦系好特别的。个酱汁略带酸味,同猪扒配埋一齐颇为突出,但又不致于喧宾夺主。食完主菜,侍应问我要咩甜品。跟餐的甜品是小小的一杯芝士蛋糕,但我觉得,既然心情欠佳,就要多食一啲甜品去取悦自己我见到甜品餐牌上有心太软,就决定要食呢个,不过就要再加$35 等左大概15分钟,一个小小嘅,热辣辣嘅心太软就出现咗喺我面前。呢个甜品
自己一个人,揾咗间静静地嘅餐厅开餐,放下空。
再呆坐左一阵,厚切嘅猪扒就来了
切开块猪扒睇下,见到嘅系嫩嫩嘅粉红色
呢个甜品造型简单唔花巧,但质素实在唔会令人失望。
一切开,入面嘅朱古力浆就缓缓地流出来,睇住啲朱古力浆流出来真系好疗愈
朱古力味道浓醇,唔系好甜果啲,捞埋充满奶香嘅云呢拿雪糕一齐食好好味。
当我放空嘅时候,我留意到墙壁上边有几只字,好有意思:
的确,want something - ask for it // stressed - let go
谂深一层,有时候,唔开心可能纯粹系因为自己太过执着。