2021-04-14
谂住系peak season前食个最后晚餐😔,所以就拣左一间好啲嘅餐厅chill下。最后我哋拣咗呢间新开嘅餐厅。虽然呢度唔系好大,但系装修布置真系好有心思,见到墙上边画左舖头名,每张枱都有一盏可以调校光暗颜色嘅造型灯,可以自己调校制造气氛。见到原来佢有露天吧枱位,望住街景打卡一流,不过我哋夜晚嚟,有少少黑,所以唯有坐返去入边,下次日头先再嚟欣赏佢嘅景色摆设,同埋打卡。店员哥哥好热情咁同我哋介绍嘢食,每拎嘢食上嚟嘅时候,都会话俾我哋听有咩特色同埋食法,真系好贴心。结果我哋叫咗一个牛肝菌杂菌意大利饭,带子香蒜橄榄油意粉,seafood chowder,半熟吞拿鱼春卷配他他酱,时令生蚝配柠檬薄荷啫喱。个啫喱配生蚝出乎我意料之外地夹㖞原来,啫喱可以令到个生蚝更加鲜甜,加埋只生蚝够晒肥美,用来做开胃菜啱啱好。个chowder都非常出色,比较重嘅忌廉味,汤亦都非常滑,有几多海鲜料㗎。至于个半熟吞拿鱼春卷配他他酱都好味,特登用咗萝卜丝配埋半熟吞拿鱼,咁个吞拿鱼肉就唔会太鞋,春卷皮亦都好脆,一笃落去就碎晒,配埋他他酱,真系好好味吖。呢个日本带子意粉,可以见到用咗唔少带子,而且每一粒都劲大粒,成只手掌咁
最后我哋拣咗呢间新开嘅餐厅。
呢个日本带子意粉,可以见到用咗唔少带子,而且每一粒都劲大粒,成只手掌咁大咁滞,带子表面煎得香脆,唔会太㶶,非常之弹牙,存在感极高,净系粒带子已经值回票价。
另一个主食牛肝菌杂菌意大利饭,意大利饭粒粒分明,唔会用咗太多芝士粉,所以唔会好漏,趁热嘅时候捞均佢真系好食到停唔到口。
至于嘢饮我哋就叫左呢度嘅signature cocktail My Cup of Tea同埋做gelato express之前净系听店员哥哥解释已经觉得好期待,好新奇,点知送到上嚟就更加得意。
My cup of tea呢一款嘢饮一样价钱可以享受到两杯酒,首先热个一杯就用毡酒黎冲茶,加上绿茶糖浆,倒出嚟嘅时候就会可以用茶壶倒,真系好得意好似饮紧茶咁,相信因为温度比较高令到酒味挥发,放入口嘅时候酒味挥发晒出嚟,但系饮落口其实唔系咁重酒味,非常有层次,第一啖饮到会系茶嘅香味,吞咗落去之后留喺口腔度嘅绿茶糖浆甜味,𠮶种甜唔系死甜,系类似蜜糖咁嘅甜度;另外冻个一杯茶,一样系毡酒冲嘅茶,不过就加上乳酪同苹果汁,所以饮落去会再甜啲,容易入口,加埋少少冰碎,今次呢个层次感就有少少分别,先饮入口系有少少酒香同甜味,跟住落嚟就系少少酸味,真系令我好有惊喜。
另一杯Gelato Express,面头头嘅泡好厚,而且好挺身,唔讲真系以为系奶筒,饮洛口先有酒味,跟住就到好浓嘅咖啡味,不过唔好以为啡又苦酒又苦,佢哋都好贴心,落咗啲蜜糖黎中和呢个苦味㗎。
今次呢度食嘢嘅体验非常好,下次一定要日头再黎,打个靓卡。