2016-10-07
2038 浏览
香港好多大厦都有名有姓,但弥敦道726就真喺得门牌,无大厦名,所以,印象有啲深,而此处非第一次嚟,之前曾到访过7楼嘅乐农及18楼嘅Doux,今次攀到顶楼嘅SKY726,一尝其周末早午餐,讲到依度,就知店名来由喇。一出电梯就喺餐厅,餐厅占大厦全层,当然最正喺左边窗口位啦,虽然只喺市内楼景,但感觉广阔开扬,加上喺大厦顶楼,望出去处处都喺人家嘅天台,有种居高临下嘅感觉。而用餐区设置晌以中间为酒吧嘅四周,右边有少少高脚枱櫈,以饮酒嘅格局为本,其他枱櫈则以用餐为本。水泥地,灰与黑作主色调,墙身、唔同角落都有唔少喷画,装修更显型格。我哋本来打算嚟简简单单食个午餐,原来,餐厅逢星期六、日喺做紧个Weekend Brunch,以Course1,2 3自由组合,定价为$148-$238 +10%,大可因应自己食量作取舍,例表如下:Course 1 + 2:$148Course 1 + 3:$188Course 2 + 3:$198Course 1 + 2 + 3:$238另包甜点及基本餐饮,亦可额外加钱升级其他餐饮。结果,我哋选咗2+3($198)及1+2+3($238)组合。Course 1有两个选择
Course 1 + 2:$148
Course 1 + 3:$188
Course 2 + 3:$198
Course 1 + 2 + 3:$238
另包甜点及基本餐饮,亦可额外加钱升级其他餐饮。结果,我哋选咗2+3($198)及1+2+3($238)组合。 Course 1有两个选择,一喺就是日餐汤加杂菜沙律,一喺就鲜杂果沙律,可以睇为头盘类。 是日餐汤、杂菜沙律
原来除咗汤及沙律,仲有一个小谷麦包。南瓜汤睇起嚟唔错,滔起一羹质感感觉杰身咗少许,但入口不失柔滑,南瓜味颇突出。 小谷麦包微微暖,包身非常松软,配上油醋,简单衬一衬就可以喇。 杂菜沙律只喺混入橄榄油嘅沙律菜及干蕃茄,算唔得话好精彩,但清新富田园气息,用嚟开开胃已足够。 Course 2有三个选择,分别喺杂莓酱窝夫黑松露炒蛋及宾尼迪蛋,依几个选择有少少难形容喺咩分类。 杂莓酱窝夫
窝夫卖相虽然简单,但下了唔少鲜果酱,食得出喺新鲜制。窝夫做得唔错,烘得脆口,内里却仍然软熟,只喺略嫌有少少烘过火,混上鲜果酱及忌廉,酸爽不俗。 宾尼迪蛋
除少许沙律菜伴碟,仲垫有松饼及烟火腿,涨卜卜嘅水煮蛋淋上橙黄色嘅荷兰汁,外观就做得好吸引喇。手起刀落,蛋浆即时涌出,沟匀荷兰汁,夹埋松饼、烟火腿一齐食,味道先喺酸酸甜甜,跟住有烟火腿嘅咸香,好有层次感。
依家食卡邦尼有时喺加埋水煮蛋,有啲则无蛋版本,小弟无考究边个版本先喺正宗,不过,个人就较钟意有蛋嘅版本。个长通粉口感烟韧挂满汁,卡邦尼汁质感浓稠,内里又有唔少烟肉及菇菌,整体好食。 香煎比目鱼配柠檬牛油汁 +$30
另一道主菜要咗比目鱼,伴菜有法边豆、焗串茄及炸薯角。比目鱼柳煎得外皮香脆、鱼肉滑溜,柠檬牛油汁好匹配个鱼柳,清新带香气;啲法边豆唔喺就咁白烚,喺蒜蓉炒,串茄亦焗过,可见啲细节位都有花过唔少心思。
甜品虽然唔喺咩特色嘢,只喺蓝莓芝士饼,但已做到应有水准,红色士多啤梨浆划花垫底,以士多啤梨及蓝莓做装饰,卖相已交足基本功课;薄薄嘅消化饼底,浓郁嘅芝士糕心,鲜活嘅蓝莓果蓉,咸与酸嘅融和,识食嘅话,一定食得出当中嘅水准。 Cafe Latte +$15
食甜点,还是衬杯鲜奶咖啡最合心水,不过,奶泡打得好多泡,所以,拉花都难以拉得细致,而口感较似意大利泡沫咖啡多过鲜奶咖啡,因为奶泡真喺好厚,未能饮出细腻绵密嘅口感,还好咖啡嘅香醇味唔差。 Chamomile +$10
友人要嘅洋甘菊反而有少少惊喜,一款名叫Mighty Leaf品牌嘅茶包,睇落并非普通嘢,茶袋内加入少少橙皮,所以,味道有少少酸及橙香,不过,个人就觉得洋甘菊嘅茶味薄咗啲。 今次午餐食得好丰富,晌秋日暖阳之下,晒入嚟嘅阳光唔太刺眼,仍有些微暖意,感觉非常悠闲舒服,一顿佳美嘅午餐,除咗食物好,环境舒适自在亦喺好重要。