2022-12-17 239 浏览
昨晚同朋友去完长洲番黎中环,同佢bk左间靓餐厅,行到半路见到呢间nutea,之前已经听过唔少好饮野之人推介过,但之前一直无咩机会经过见到,今次就试下佢🤔因为一阵就食dinner,所以我地只系叫左杯伯爵朱古力坚果奶盖茶😂间野叫得nuttea,主打系个坚果奶盖,点讲好呢… 好rich😍 过去一般奶盖通常都系最多系加芝士,会否好rich呢?都会的,但坦白讲heavy左d,会腻。而佢系坚果🤤🤤,无左芝士个种重口感换来的系坚果的香味,却没有食坚果个种好硬会会干喉咙的感觉(好啦因为佢系饮品黎 xd😂)Btw 佢有木羹仔俾你食奶盖,成件事都几靓😀 有d食雪糕的感觉(个种幸福感😆😆)因为系朱古力坚果奶盖,佢整个奶盖满满的可可,为本身的坚果奶盖增添左一份甘苦味,整体再升格左,层次好丰富(佢应该再加左d类似岩盐的野落个奶盖度?)跟佢的指示一口饮到茶加奶盖,茶系伯爵茶,成件事由rich变得fresh😆 佢个伯爵茶好fresh!之前去长洲食好多野的个种腻都减左唔少(唔好问我点解有d腻都买野饮😜)然后... 我地因为觉得个奶盖太好食,所以... 我地食左都几多先最后mix埋杯野😝😝 结论系... 如果我地留番大

然后... 我地因为觉得个奶盖太好食,所以... 我地食左都几多先最后mix埋杯野😝😝 结论系... 如果我地留番大概一半-2/5的奶盖再mix应该会好好饮🙈 我地只留左1/4左右,所以饮落变左一个fresh版的伯爵朱古力坚果奶盖茶😂 有d搞笑,但其实感觉都几好饮