2021-09-08 61 浏览
呢排成日嚟SOHO食饭都系食西餐,呢晚搞搞新意思,去食泰国菜!H.O.P House on Peel系一间泰式酒吧餐厅,店内空间不大,但胜在气氛好chill,有调酒师调制唔同嘅泰式Cocktail,星期五及六晚仲有Live DJ,放工后饮杯酒食串烧听下歌,劲爽! The crying tiger steak “seua rong hai” ($228)安格斯肉眼扒烤得恰到好处,里面牛肉系诱人嘅粉红色,肉质柔软嫩滑,同时锁紧肉汁,因为泰式香料腌料味道较重,牛肉肉味稍为被遮盖,但配搭泰式Nahm Jim Jaew辣汁,香辣惹味,我自己都好钟意!Thai Basil chicken spaghetti ($78)意粉可以选择full或half,拣左半份试多d菜式!意粉炒得够干身,简单加咗彩椒粒、蒜同鸡丝去炒,辣辣地好惹味! Lemongrass Ginger Squab ($88)估不到香茅嘅味道同乳鸽好夹,肉味带淡淡嘅香料香,充满泰式风味,略嫌乳鸽烧得比较干身,如果juicy D会更好! Thai tiger prawn Skewer  ($48)Chicken thigh Skewer

Lemongrass Ginger Squab ($88)

Chicken thigh Skewer ($28)
Naem Sour Pork Sausage Skewer ($36)
Pineapple Skewer ($32)

点咗4款串烧送酒,自家秘制泰式酱汁系精髓,每每可以令到串烧味道更加提升。虎虾肉质爽弹,鸡腿肉有炭火香,不过就偏干咗D。较为推荐Naem Sour Pork Sausage,因为泰国酸肉肠属东北菜式,即使泰国餐厅亦唔常见到,独有既酸肉味好特别,充满泰国街头风味,我好钟意!菠萝串烧轻轻烧过,更加带出果甜。

Thai Old Fashioned($118)

Mai Tai($110)

呢度除咗常见嘅红白酒啤酒椰青等,仲有几款特色嘅泰式Cocktail,Menu无好多介绍,材料只系用咗唔同嘅符号表达。我钟意Fruity D,拣咗最多水果嘅Mai Tai,店员温馨提示酒精浓度较高,最好用芭蕉叶先搅匀。Mai Tai用上唔同嘅热带水果,好容易入口,果香酒香交叠,酸甜清新,带有微微辛辣感好过瘾。老公杯Thai Old Fashioned唔系太甜,酒味比较浓郁。