2021-07-13
同朋友出黎饮啡前先去食野医肚,今次黎呢间lunch set 由$88-$258 丰俭由人. 而menu 会每2星期转一次确保有新鲜感。除左indoor, outdoor都有座位仲种左好多可爱herbs, 好似basil rosemary, 连lemon, pineapple, chili, pistachio 都有~ 不过天气热都系系indoor 食. lunch set 除左main 亦已经包左餐汤、salad 同野饮,当然亦可补差价有其他选择。salad 可拣daily salad or fruit salad. 其实两款唔大分别,只系fruit salad除左沙律菜外会有火龙果,士多啤梨同哈蜜瓜。 餐汤系磨菇汤,质地有少少creamy, 菇香味颇香浓,配埋热热嘅甘笋包几好食烤纽西兰特级肉眼扒配薯菜黑椒汁🍖块肉眼扒都几大块下(约180g),几冧同埋无咩筋~表面有煎到少少焦香,可惜系煎过左少少,想食medium rare但系变左medium。配菜有茄子,煎薯仔同蕃茄仔,亦可加$20加配意粉。因为块扒都大份,所以觉得唔加意粉都够饱肚~ Hojicha yogurt soda用左Hoji
不过天气热都系系indoor 食.
烤纽西兰特级肉眼扒配薯菜黑椒汁🍖
Hojicha yogurt soda
用左Hojicha liqueur黎调配,酒味唔算好浓,带有少少茶味,好易入口。
轻煎三文鱼扒配嫩菠菜沙律
三文鱼扒好厚身,轻煎过外皮系金黄色香脆,而中间保持到嫩滑,带点三文鱼油脂香味。下面菠菜沙律几新鲜,再夹有西柚令其更refreshing
加钱叫左杯espresso tonic, 饮得出佢house blend espresso 系nutty, 配上有气tonic 好清爽,几好饮