2018-05-14
好朋友生日庆祝约食饭 ,上咗openrice望下有什么好嘢食,见到有一间NEW's新开张在上环永乐街,有pizza,小食 , 意粉等,这店舖的食物卖相很吸引,有好多未试过的配搭菜式, 为左搜集一下资料,我们还上了momo facebook专页 看看,睇完觉得几适合我们为朋友庆祝生日 . 当再见到openrice 上面有优惠价, 是自选一人套餐. 再看见餐饮券详情 & 餐牌内的食物好岩吃, 我们就决定试新野, 一行五人,买了五张优惠卷并book好时间去餐厅。 (P.S. : 喺我哋买卷之前就打咗电话去book位,并问餐饮券详情, 告知他们, 我哋将会买一人套餐优惠券5份,会上嚟店舖食晩饭,当时在电话中, 待应好有耐性地解答我毎一个的问题. ) 去到门口 我哋已经觉得好特别, 入到去虽然店舖不大,但系估计可容纳大约二十几人, 周围嘅摆设有好多 狗狗,气氛好好, 我同朋友都是很爱狗的, 真系好Amazing嘅Feel。 入到去坐低,已经有待应招呼,放下毎 一人一杯热茶, 侍应好有礼貌. 我们买了一个小型蛋糕, 问可唔可以帮忙摆落雪柜,他们 好爽好笑容地回答: Sure!! 态度非常乐意。t
入到去坐低,已经有待应招呼,放下毎 一人一杯热茶, 侍应好有礼貌. 我们买了一个小型蛋糕, 问可唔可以帮忙摆落雪柜,他们 好爽好笑容地回答: Sure!! 态度非常乐意。thx you.
~我们再留意到餐厅桌上的杯碟有法斗狗狗的图案 , 非常精致 , 这样的配搭, 食起上嚟一定好开心 。
我哋安顿咗之后, 我们拣咗主菜有卡邦尼烟肉旦意粉 , 13 吋 Margarita Pizza手工簿批 00麦粉手工制 - , 面包糠焗比目鱼鱼扒及后我们见到厨师也在专注预备我们的晚餐 .
我们亦看到餐牌上有不同的前菜,小食, 还有主菜, drink list,在等朋友嘅时间, 点了三样小食试下,
有 French Fries薯条 ,
Deep Fried Ice Fish . 落Order见到厨师´即叫即制´给我们.
全部叫晒香口野, 系时候醒吓个 味蕾。食物到时, 正!薯条系我们至爱的粗薯条. 不得不提那些酱汁真系好好味, 我们觉得系厨司特别调教的。 香口野食令我们食到津津有味。
晩餐期间见到隔离枱客人, 有好多狗狗,原来有狗狗嘅聚会, 看到这间餐厅可以带狗狗一齐上嚟 玩, 环境令我念起外国的餐厅, 真是毎一位爱狗之人喜讯。 以下的Pizza是隔离枱客人Order, 我见到卖相好正, 我眼看是日本风味,有鳗鱼&玉子材料. Let Us try it Next Time
跟住开始食我们的晚餐, 先上 一碗热辣辣的三文鱼面豉汤,
及后就上的是主菜, 我叫的比目鱼鱼扒,它有菜垫底, Like, 鱼上有黑松露份量还很多, 调配嘅汁更加好味,条鱼整得啱啱好。卖相,味道95分
朋友的卡邦尼烟肉旦意粉 也到了,好大碟, 朋友话好好味, 食到个碟好干净。
卖相,味道96分
另外仲有个13 吋 Margarita Pizza手工簿批 * 00麦粉手工制 。 这个手做pizza 是薄脆的 ,冇谂过咁大个,pizza上的材料有芝士蕃茄等, 朋友话芝士好香,好正。
卖相,味道95分
食完正餐接住~甜品:
是日甜品, 和果子
每人一粒,卖相,味道99分
真系小食多滋味
饮品: 餐牌内任何不含酒精饮品1杯,原来有好多选择,我们拣了以下特饮。感觉透心凉,卖相好正,又有薄荷叶。 冻菠萝雪碧 ,涷柑桔柠檬梳打, 涷热情果红茶 & 涷柠檬梳打
卖相,味道98分
我们预早买的小型蛋糕为朋友庆祝,侍应也好醍目,协助换晒我们桌上叉同碟,在厨房取出蛋糕,还有蜡烛.整个气氛好开心.
At the end 试左Openrice优惠卷实在太扺食,全晩餐厅的环境+气氛+食物+服务令大家比好高评价, 生日主角朋友也好满意, 开心之余, 大家食到有水准之作.