2020-10-04
最近好多酒店都做紧Staycation食宿优惠,今次拣咗呢间Hyatt Centric Victoria Harbour 住一晚,除咗因为新落成,仲系俾佢个infinity pool吸引,咁仲更加有旅行感觉,可以暂时止一止旅行瘾😆我哋加$400将Lunch buffet upgrade 做Cruise空中餐厅及酒吧的晚市二人套餐,仲包2小时气泡酒、啤酒及汽水无限饮🥂餐厅当日下昼主动打嚟同我哋预约好用餐时间,入坐𠮶阵仲安排我哋坐窗边枱。一坐低侍应就简单介绍咗我哋嘅二人套餐,之后就serve餐酒同餐前小食炸虾饼。虾饼好香脆亦冇油膉味,仲配有3款唔同口味嘅酱,等上菜前配酒过下口瘾先。前菜-Appetizers1)时令即开生蚝🦪即开生蚝配上三文鱼子,未入口外相已经加晒分,配埋海景影相打咭简直无得弹。生蚝入口鲜甜软滑又 creamy,配埋三文鱼子嘅蛋香相映成趣,要数缺点只可以话每人得一只,不够过瘾。2)油甘鱼刺身呢道菜颠覆咗我对油甘鱼嘅固有观感,冇谂过呢款充满泰式风味嘅青柠香草酱汁可以令油甘鱼嘅鱼油香更突出。3)香辣韩式炸西兰花🥦将炸粉包住西兰花炸完再沾上韩式辣酱,几惹味同创新,略嫌炸粉厚咗少少
前菜-Appetizers
1)时令即开生蚝🦪
2)油甘鱼刺身
3)香辣韩式炸西兰花🥦
将炸粉包住西兰花炸完再沾上韩式辣酱,
几惹味同创新,略嫌炸粉厚咗少少🤏
主菜-Main course
4)烤黑毛猪腩肉生菜包🐷
黑毛猪烤得好香脆,入口脂香满溢,配埋蜜糖芥末酱,更加系画龙点睛。
不过五花肉脂肪比例较多,为免日后还债还得太辛苦我都去咗一部分肥肉先食。
5)星洲炒大虾🦐
只虾有我手掌咁大,剥开虾壳,鲜嫩又结实嘅虾肉再蘸上又甜又辣嘅星洲酱汁,食过返寻味!😋
6)青咖喱鸡🐔
呢道菜同平时食嘅青咖喱冇乜分别,鸡肉份量够,但略嫌肉质唔够嫩滑。
配菜-Sides
7)森巴酱蛋炒饭
炒饭炒得粒粒分明,呢种东南亚香味既炒饭味道唔错。
8)榄菜炒四季豆
四季豆口感软硬适中,味道都标准。
甜品-Dessert
9)朱古力威化榛子椰子雪糕
睇得出系心机之作,侍应叫我哋敲碎上层嘅朱古力威化,由上而下咁食。
上层香脆威化朱古力配中层嫩滑既榛子,食落唔会太甜,至于下层椰子壳造型嘅朱古力球入边系包住椰子味雪糕。🍫🌰🍨
一个甜品有多种口感,为呢餐晚饭画上完美嘅句号。💯