2021-01-27
12087 浏览
前文就提及到为庆祝结婚周年,又因疫情无得去旅行,就专登拣咗远离市区又有渡假环境嘅「黄金海岸酒店」住番晚加饮饮食食,买咗个「悠然下午茶住宿计划」,包双人豪华海景房、入住当日嘅主题下午茶、翌日嘅双人自助早餐,全费$980,食完个主题下午茶,住咗一晚豪华海景房,个价真喺抵番晒,仲包埋早餐添。由于喺自助早餐,又唔知多唔多客,加上今早嘅安排喺食完早餐会轻装行千岛湖,所以,策略喺一早落嚟食早餐,避一避人流。虽然,㖊日嘅下午茶,以及今早嘅自助早餐,都喺晌「聆沨咖啡厅」,但明显枱櫈喺排过晒,今早全场都喺排成二人枱,仲每枱都隔得好开。因为㖊日啲人多数都喺食下午茶,唔安排四人枱真喺唔够摆,但今早全部喺食自助早餐,安排成二人枱已绰绰有余。而外面花园,太阳啱啱出嚟无耐,有少少旭日初照打落啲椰树度,景观好靓,予人感觉好舒服。原来,酒店嘅自助早餐定价都唔平,$258 / 成人,$188 / 小童,而如果买咗套票,额外加享用早餐人数,例如一啲亲子客、三人朋友客,收费就平啲,$138 / 成人,$88 / 小童。自疫情至今,真喺未食过自助餐,因为担心卫生、感染问题,不过,今早晌度食完自助早餐,又有唔同嘅体会。首先,座
小弟颇喜欢食沙律,尤其食自助餐,第一碟点都要啲沙律开开胃先。费事太麻烦师傅,索性同佢讲沙律、冻切肉、芝士三类嘢样样都要啲,再淋啲油醋汁,砌成一大份。虽然,嚟酒店嘅人流少咗好多,但啲食材都食得出好新鲜,完全无「求求其其」嘅感觉,不过,食自助餐喺有时要自已夹吓夹吓先好玩。 第二轮:即制奄列、热盘
食完冻嘢,通常小弟都喺食番啲热嘢暖暖个胃,避免一次过太多生冷嘢落肚。见有即制奄列,当然要试,又喺费事烦,叫师傅样样都加啲,然后过隔离档拼啲烟肉、薯饼及烤蕃茄。件奄列好好食,里面仲做到有少少蛋浆流心嘅效果,烟肉脆口却唔太肥,烤蕃茄亦都好甜。 第三轮:烘焙酥饼、生果杯、即磨咖啡
烘焙食物一向都喺我嘅心水,故此,见佢哋有咁多烘焙酥饼,就更加要杯即磨咖啡嚟衬啲牛角酥、朱古力酥、苹果酥及果子面包,几款酥皮面包都好有牛油香,亦松脆,但最有惊喜喺件果子面包,咬落好有橙香,净食都好好食,否则拎啲鲜果酱搽嚟食都正。顺手追加份生果杯,有多种生果,唔使切就有得食,并帮肋吓消化。 第四轮:迷你窝夫、班戟
其实,食埋啲烘焙面包都有啲饱吓,但又想过吓窝夫瘾,况且喺迷你版,少少哋各要一件。最有亮点唔喺件窝夫或班戟,而喺啲蜜糖,因为,原以为喺啲普普通通嘅糖胶,但入口极之清润,嗒得出喺百花蜜之类,唔好嘥,临尾仲用嚟冲杯蜜糖水嚟滋润吓添。 以小弟往绩,食力可以去多两轮,但因为唔敢食得太饱去行山,话晒上千岛湖有段大斜路,所以,如乳酪、多款热盘、点心、粉面……等等都无食到。不过,再次住吓酒店,再次食吓自助早餐,又确喺真有种渡假嘅感觉。
题外话/补充资料:
以下个价钱喺官方正价,实际我买嘅住宿计划已包。