2021-08-16
暑假一家人去staycation, 双人房$2200左右包自助早餐及自助晚餐。之前有睇过食评,普普通通所以期望唔大,自助晚餐分两段时间,我食20:00呢一段。热荤:香草新薯+忌廉薯,两款薯仔我觉得争d,有d似攞嚟摆既多过比客食(我目测冇人夹过新薯)焗鲈鱼柳/三文鱼柳,普普通通合理味道忌廉什菌长通粉,偏淡,长通粉超硬(比平时可食用既更硬),煮得唔够身烩什菌牛肉,不觉不失蒸鱼,冇特别印度咖哩鸡,算好食烧鸭叉烧油鸡,中规中矩花胶炆冬茹,合理味道什菌扒菠菜,好淡炆猪手……可试可不试扬州炒饭/伊面烧烤:鸡亦,羊架,虾,牛仔肠,味道亦只能讲合理,羊架太熟烧肉:烧牛肉,嫩,pink水准之上烧猪鞍,嫩,比烧牛肉更好食,可惜出左一大条之后冇再出(可能因为食20:00,冇再烧多一条,出完就冇)成餐自助餐最好食系呢条有骨烧猪鞍烧鸡,冇试…… 望落去一般跟烧肉既烤蔬菜,几好食,烤黄茄子同黄椒好好食烧汁,黑椒汁,辣茄汁同另一款汁都好好味刺身寿司,自助餐普通野沙律吧,菜类沙律选择少,唔吸引Cold cut:冻牛好好食,个腌三文鱼都唔错冻海鲜:龙虾,虾,青口,文蛤,翡翠螺,普普通通甜品:选择唔多,Apple cr
热荤:
焗鲈鱼柳/三文鱼柳,普普通通合理味道
烩什菌牛肉,不觉不失
蒸鱼,冇特别
印度咖哩鸡,算好食
烧鸭叉烧油鸡,中规中矩
花胶炆冬茹,合理味道
什菌扒菠菜,好淡
炆猪手……可试可不试
扬州炒饭/伊面
烧烤:
鸡亦,羊架,虾,牛仔肠,味道亦只能讲合理,羊架太熟
烧肉:
烧牛肉,嫩,pink水准之上
烧鸡,冇试…… 望落去一般
跟烧肉既烤蔬菜,几好食,烤黄茄子同黄椒好好食
烧汁,黑椒汁,辣茄汁同另一款汁都好好味
刺身寿司,自助餐普通野
沙律吧,菜类沙律选择少,唔吸引
Cold cut:冻牛好好食,个腌三文鱼都唔错
冻海鲜:龙虾,虾,青口,文蛤,翡翠螺,普普通通
甜品:选择唔多,Apple crumble合格,面包布甸都几好,食落软身唔太甜,哈记雪糕
面档:
几款丸,菜,粉面,不吸引
汤:
青红萝卜,合理味道
什菌忌廉汤,好浓好香什菌味,比较清,但就唔够忌廉味
自助餐唔包饮,但有两个饮野既package,我觉得几抵,汽水+果汁任饮$80+1,红白酒(约5款)任饮$120+1,我地几个男仕,都叫左红白酒任饮,都几好饮,只有汽白酒好正,我觉得饮左几杯就翻本。
如果系比钱去食自助餐,就真系唔抵既,因为选择少,又唔系太吸引。
但系计番二千多d, 去住一晚,包早晚自助餐,我觉得完全系接受以内。自助早餐都系中规中矩,八点半前去食唔需要排队,九点后就大排长龙。(早餐限时一个钟)