2022-03-30
今次 staycation经kkday 订嘅,最初系睇中呢间餐厅,成个pkg包左Le188午餐,下午小点,cocktail同早餐buffet。(可惜疫情关系 早餐已经转左一份份咁上,唔再系自助形式 冇得疯狂食食食🥲讲返重点 我哋最期待嘅午餐☺️☺️餐厅系酒店最高层41楼,一入到去全部落地大玻璃,正如餐厅名一样188度沿海景色映入眼帘,超正!😍😍坐低落单冇耐,职员就送上热辣辣嘅餐包,附上橄榄油,牛油同香草酱。个人就比较中意个香草酱,相对地清新一啲。前菜原先餐牌上有个龙虾球系几吸引嘅,但系当日禁岩转左个油甘鱼沙律,听落都唔错决定一试。碟沙律一上到黎,即刻影返张相先!先唔讲味道 卖相一流,成副画咁 果然冇决定错😍油甘鱼味道清甜 岩晒做开胃菜,食落都唔会话好唔新鲜。更令人期待下一道菜。是日餐汤蘑菇忌廉汤,冇乜特别唔会话有太大惊喜🤔但系都好够热,同埋相对地杰身浓郁啲👍🏻终于嚟到主菜我就嗌咗个牛肝菌意大利饭。呢度嘅厨师果然好注重美感,食物都摆得靓一靓嘅,打卡一流🤣🤣个饭相对地比较硬身少少 味道就比较淡一啲胜在有个牛肝菌搭够。甜品对于雪糕控嘅我来讲当然系拣佢啦💁🏻♀️💁🏻♀️两大球Movenpick雪糕
讲返重点 我哋最期待嘅午餐☺️☺️
个人就比较中意个香草酱,相对地清新一啲。
前菜
碟沙律一上到黎,即刻影返张相先!
先唔讲味道 卖相一流,成副画咁 果然冇决定错😍
是日餐汤
蘑菇忌廉汤,冇乜特别唔会话有太大惊喜🤔
但系都好够热,同埋相对地杰身浓郁啲👍🏻
终于嚟到主菜
我就嗌咗个牛肝菌意大利饭。
呢度嘅厨师果然好注重美感,食物都摆得靓一靓嘅,打卡一流🤣🤣
个饭相对地比较硬身少少 味道就比较淡一啲
胜在有个牛肝菌搭够。
甜品
对于雪糕控嘅我来讲当然系拣佢啦💁🏻♀️💁🏻♀️
两大球Movenpick雪糕
朱有朱味,云呢拿有云呢拿味🤣🤣
Good ending☺️
整体来讲
食物方面唔算话超好味,
正正常常,系个沙律有惊喜。
影相一流,睇得出师傅好俾心机。
员工方面都好贴心 不时都会过黎fill 下水,面包食晒都会问下驶咪refill咁
以staycation包餐来讲都算系高汁,有野食 又有靓景影下。
有机会嘅话 疫情完左都会想再黎试下☺️
晚餐气氛应该会更好。
最后 附上香港嘅夜景俾大家☺️☺️