2021-07-26
疫情稳定后,加上打埋针,终于够胆出街玩已经流行咗成年几两年嘅staycation!之前喺YouTube睇咗好多条片介绍好多酒店提供优惠嘅套票,我哋个package包埋住酒店同埋buffet下午茶、晚餐,早餐!早餐下午茶都冇咩食,只计住酒店同dinner buffet都抵!6:30 入去一阵已经差唔多坐满晒,排队夹咗2件龙虾,前面已经攞晒,要再开第二筒摆落去,目测比较干身,长脚蟹、螺、虾正常,排到最后先发觉原来生蚝要排另一条队,又排过攞生蚝,一人可以攞三只,即开,系比较瘦啲,食咗碟生蚝先,质素普通啦。之后先拆第二盘,龙虾比较干身,长脚蟹跟网上影片方法剪长脚蟹,果然一剪一掹,就成条甩咗出嚟,今次食得好轻松!食咗一转就去洗手收工,之后都冇再食第二盘。屋企人攞多咗碟生蚝俾我,佢哋全部唔食,食埋有半打,呢碟就妈妈地。之后食咗碗粉,加啲菇,其他就落豉油加豆瓣酱,然后再自己夹𩠌:西兰花、冬菇同埋花胶,都好味。韩国人参炖鸡,好清㖞,可能我本身钟意饮汤,我饮咗两盅!今晚唔见老公食刺身?问他,话啲刺身好似唔新鲜,见到都唔想食。不过我都过去排队,成晚都唔见人排队,攞刺身,佢其实都有多款:三文鱼、䲞鱼,八爪鱼
屋企人攞多咗碟生蚝俾我,佢哋全部唔食,食埋有半打,呢碟就妈妈地。 之后食咗碗粉,加啲菇,其他就落豉油加豆瓣酱,然后再自己夹𩠌:西兰花、冬菇同埋花胶,都好味。
韩国人参炖鸡,好清㖞,可能我本身钟意饮汤,我饮咗两盅!
今晚唔见老公食刺身?问他,话啲刺身好似唔新鲜,见到都唔想食。不过我都过去排队,成晚都唔见人排队,攞刺身,佢其实都有多款:三文鱼、䲞鱼,八爪鱼,希灵鱼、带子,同埋北寄贝?拣咗带子同希灵鱼、冷面,又不至于太差嘅,系佢啲灯光问题令人睇上嚟唔新鲜啫!
甜品普遍都系唔掂,我都唔敢食,始终有quota,食咗少少屋企人攞多咗食唔晒嘅轻芝士饼,佢哋话完全唔系芝士,我觉得OK。
雪糕系movenpick 有多种口味,食呢个一定稳稳阵阵,我食咗朱古力、士多啤梨、柠檬青柠雪芭,蓝莓芝士。屋企人讲过柠檬青柠雪芭好正,我觉得麻麻。
食到饱饱滞滞,攞咗菠萝,食咗5、6旧,其实可以食到9:30 ,但都冇乜嘢食,食完便返房休息。