2022-07-16
Staycation 饮食plan $2450 包$800 饮食餐券安排了今次去试早茶😬😬 除了一些经典点心,餐厅餐牌会不停转变,所以前人想食的点心,我今次去已经无咗。出发前于官网可睇餐牌,不用白跑一地👍🏻👍🏻这个赞赏时间: 一早去,其实坐唔满。虽然订咗位,0等候。上菜时间都合理,唔算耐。服务: 可能早茶关系,同我上一次尖咀晚饭服务咗差少少,职员无咁细心主动,但都合乎酒店水平环境:枱与枱之间都有些距离,而且客人都较有礼,环境尚算清静舒服。食物1) 带子烧卖皇 - 超正,带子好滑,无蒸老,而且内面猪肉没有肥油流出,但又唔会鞋。算得上数一数二的级数。 平时普通酒楼,我好少食烧卖,唔太掂。当然这个忡价钱 平日的3倍。 ($98 好似咁上下) 2) 黑松露准山饺 - 这个偏向普通,无咩特别,正常味。3) 磨菇鸡批 - 好重牛油味,都几饱。内馅乽系无特别4)豆腐鱼蓉卷 - 因为餐牌点心选择不多,无理由食春卷, 但点知中招😆😆一食落口…..原来老少平安脆炸版😅 味道清清地,正常,但真被佢名呃咗。想像总是完美……5) 经典焗蟹盖和葡汁响螺 米猪莲焗蟹盖,我觉得金钟比尖咀出色,尖咀味道偏淡,有点唔够味
安排了今次去试早茶😬😬
出发前于官网可睇餐牌,不用白跑一地👍🏻👍🏻这个赞赏
食物
2) 黑松露准山饺 - 这个偏向普通,无咩特别,正常味。
3) 磨菇鸡批 - 好重牛油味,都几饱。内馅乽系无特别
5) 经典焗蟹盖和葡汁响螺
米猪莲焗蟹盖,我觉得金钟比尖咀出色,尖咀味道偏淡,有点唔够味,吊唔出蟹肉鲜甜。但金钟不觉得好浓味,但蟹肉鲜甜味好特出…..👍🏻 哩个赞。两间蟹盖都好足料。$250 左右的价钱,食这样的菜色,性价比好高
葡汁响螺 不相伯仲…..和尖咀一样 都唔错啦
最后埋单大约$850 ,扣埋饮食券 $50 左右。
不过点心质素,性价比 我觉得尖沙咀天外天 性价比更高,选择更多。 而服务又没有令我惊喜。
夏宫优点在于环境金碧辉煌,米猪莲小菜出色。
都值得一试😚😚
焗响螺