2023-12-29 153 浏览
🕌今次熊妹玛姬皇后黎到土瓜湾发掘下香港新的地方,周围行下见到有座新起的私人楼宇「启岸」下面有条食街,挂满灯笼超吸晴,就过去闲逛下🛍。📌食街格调好日系风情,有好多餐厅同茶饮店,好似一条日本横盯⛩。原来仲有上层一楼,一上电梯,有间食西班牙日本菜的《Still》,装修靓靓几吸引✨,就试下喇。📌装潢充满欧陆古典风味,好似身处于外国餐厅,有一个大收藏架,放上有好多西洋公仔摆设同各类酒瓶🍾,还有一张小梳化🛋,感觉好西洋系,好似入左去一个外国人的家🏡。📌仲有酒吧枱,可以望住bartender调酒🥃,感觉好chill。📌晚上六点黎到,当然点个晚餐二人套餐喇。西班牙菜式中又混合了一点日式的料理,西班牙联乘日式料理的混合菜,构思非常新颖!📌晚餐二人套餐包西班牙Tapas 9选3,主食4选1同甜品2选1,饮品就买一送一。香烤胡椒蟹肉饼9款 tapas 中,蟹肉饼一定系必选兼首选。果然无拣错,蟹肉饼外皮用上面包糠炸得好脆口,而内里有打得好细腻的甘荀粒洋葱粒形成的蟹肉溶浆🦀,食落口系溶化的,唔系粉浆一团,外皮的焦脆同溶化的内饀双重口感混合,配合埋蛋黄芥末酱黎食,呢个蟹饼系做得几出色!伴碟仲有啲沙律菜,食完蟹饼再
香烤胡椒蟹肉饼
9款 tapas 中,蟹肉饼一定系必选兼首选。
香烤胡椒蟹肉饼
伴碟仲有啲沙律菜,食完蟹饼再食沙律菜,又可以清下口腔冇咁油。
辣肉肠鹅肝酱迷你汉堡
Tapas 第二选就拣左迷你汉堡🍔。西班牙式汉堡包好特别,有别于一般吃到的牛肉汉堡,呢个汉堡系用上辣肉肠。辣肉肠好肥美一条,外皮脆皮,肉质饱满唔会好散,调味带丁点辣,仲有少少油脂粒,咬落去有少少油脂咇出黎令肠肉唔会太干,食得出唔系便宜货。

最特别在,包面涂上了少许鹅肝酱,在进食辣肉肠汉堡时,会食到丁点鹅肝酱的香味,而且用上的系酱唔系一片鹅肝,味道唔会呛过本身主角辣肉肠的味道但又不失鹅肝本身独特的美味,哗!原来一件西班牙迷你汉堡可以咁滋味!

跟上的有腌青瓜片🥒同牛油果酱🥑,夹埋入汉堡入面一齐食加多点酸甜清新的效果,可以解一解油腻,唔错的配撘!
泡菜芝麻手羽先
第三款 tapas 就选了相信属于日式的烹调料理,泡菜鸡翼。
泡菜芝麻手羽先
估唔到份量都几多!一碟有四大件鸡翼连鸡翼尖。鸡翼用上泡菜甜辣酱汁炸起,鸡翼皮炸得超脆唔干身,够薄收紧哂啲油脂,一啖咬落去鸡翼,内里仲有鸡汁出来,鸡肉嫩滑唔鞋口,泡菜酱汁味道偏甜唔辣,连鸡翼尖都噀埋,系颇有惊喜的一款鸡翼!好彩最后选上这款 tapas!
沙嗲香烤春鸡
主菜黎讲,熊妹同玛姬皇后一致认同拣呢款烤春鸡。

系两大只鸡脾位奉上!呢只烤春鸡🐥真系不得了!烤焗的火喉系超级准确,成只鸡脾的每一部的鸡肉位都系超级嫩滑,无一部份烤过龙变鞋口,啖啖嫩肉真系好滋味。鸡皮系烤焗的过程中抽干啲水份同油脂,变成鸡皮超薄无肥膏位,咁美味真系不得不连皮食。
沙嗲香烤春鸡
好味在沙嗲酱汁真系好香浓,杰稠的酱汁淋上烤鸡面,每一啖都有沙嗲的甜辣偏甜味,沙嗲配鸡呢个配撘真系少见,食落又几夹㖞!
伴碟仲有另一款酱汁, 原来系芒果酱!沙嗲鸡点少少芒果酱,食落带点清新又梦幻的感觉!西班牙菜的调味同配撘真系几有惊喜!
烟韧之选
甜品就拣左烟韧之选,有四件日式蕨饼加四件西班牙油炸鬼,绝对系日式与西班牙式的混合甜品

日式蕨饼🍡有熊妹最爱的抹茶味同经典黑糖味,大大件,咬去烟韧唔甜,果然系烟韧之选!

西班牙油炸鬼岩岩炸起,表面洒上沙糖,外脆内软,沙糖粒在口腔中沙沙滚,食到最后油炸鬼又带点烟韧的口感,再点埋热溶黑朱古力酱,多种朱古力的甜味,西班牙油炸鬼真系滋味无穷!
西班牙水果茶
西班牙水果茶,$58
港女熊妹见到港女产物都唔会放过的。呢个水果茶用的茶壸好得意,个壸盖系一个大圆木球,就系个卖相已经够打卡用途。

跟上的玻璃杯原本已经放上橙片🍊,苹果片🍎同蓝梅粒,然后倒入水果红茶,每饮一杯就有浸满水果味道的水果茶🍹,咁样放左啲水果系杯入面的做法可以令每一杯水果茶的水果味都浓郁啲,呢个做法几聪明㖞!而且茶底比较唔甜,茶味出啲,岩哂不嬲都喜欢少甜茶底的熊妹!
抹茶麻糬鲜奶
抹茶麻糬鲜奶,$58
玛姬皇后想饮热野,就拣左呢杯抹茶鲜奶。

一般心型拉花又几层,呢个心型拉花系特大版💖,好大个奶泡心型带少少绿色群边系中间, 好得意㖞!咁大个奶泡好明显牛奶味好足,第一啖系,重奶味,但神奇地,放凉了,心型逐渐变小,取而代之系更多的绿茶群边,绿茶粉不知不觉间慢慢地渗上黎,此时,变成抹茶味大过牛奶味,真系等到抹茶味返返黎,牛奶味又无顶企,系一杯非常特别的抹茶拿铁,作为抹茶熊熊妹真系第一次饮到咁神奇的味道,掂!
📌无念过系土瓜湾呢个新发展区有咁优质的餐厅,食物味道同环境都好大惊喜!更意想不到的系西班牙🇪🇸联乘日本🇯🇵会咁夹,呢场友谊赛系双赢的!🙌🏻
2023-12-13
西班牙水果茶