2016-06-30
今次由朋友带路去大角咀食好野,大角咀其实都有好多好野食, 尤其以边炉火锅为出名,以前会去惯附近的力x, 不过要人多先可以吃到好东西,今天人少, 才4人行, 大家年纪大, 不想每次都吃破肚皮 (好吃都不能这样)所以朋友带我们来到份量可加可减的"前家乐"打边炉 。朋友事前已吃过一次, 觉得好吃才推介, 好的, 就信他吧!餐厅的地方不少也不大, 事前也来OP温过书,知道是无限时的, 打边炉已是很Hot, 最怕食到大汗搭细汗, 倾到计又食唔到野 sosad!好彩...呢度从无赶客现象!平日的晚上都几爆场㖞, 多得朋友的细心预先订位。坐低后, 立即望过Menu纸, 鸡煲都有好几款㖞, 而且很贴心的可拣选麻辣程度又各需求!也分半只或一只, 人少细食半只就可以了。这里还有普通的火锅汤底, 也有各式鱼锅, 不过最后大家决定要"鲜椰子鸡煲", 太饿的关系, 所以点了一只份量。先落鸡煲, 后再点食物配料,wow...奶白色香浓的椰子鸡煲送上啦, 都几足料, 原只就真系原只, 见齐鸡脾鸡翼鸡爪,入面仲有洋葱, 红枣, 杞子, 葱段添~老板亲自捧过来时, 也建议先滚起汤后调至细火, 鸡件熟后可先吃鸡或饮汤,
所以朋友带我们来到份量可加可减的"前家乐"打边炉 。
先落鸡煲, 后再点食物配料,wow...奶白色香浓的椰子鸡煲送上啦, 都几足料, 原只就真系原只, 见齐鸡脾鸡翼鸡爪,入面仲有洋葱, 红枣, 杞子, 葱段添~老板亲自捧过来时, 也建议先滚起汤后调至细火, 鸡件熟后可先吃鸡或饮汤, 最后才加其他配料。
老板顺势介绍佢地既鸡只是用肉多脂肪少的三黄鸡, 富有鸡味~睇见咁多肉, 又咁香浓既椰香味, 当堂吞哂口水, 心里念著"快d熟, 快d熟" 由于鸡件是生滚, 不是一早煮定, 就算多滚几下鸡肉仍然是鲜嫩的~之前起其他地方食过, 很多都是无肉鸡, 骨多过肉。平日很少饮街外汤的我, 都要试试个浓汤底先~哗....够味够真够浓, 真饮就趁未加汤时饮啦, 因为打后会加的只是清汤而已。
吃货朋友嚷著要点其他配料, 之前朋友推介必点的优质雪花肥牛, 在坐3位都是牛魔皇, 所以点了大份。
牛脂的分布真的是雪花纹状, 滚几下刚熟就好放入口啦, 加埋浓汤的饪调下, 肉汁更突出, 入口很软化, 一点筋都没有, 超赞!!
整煲都是肉, 要点些疏菜来平衡一下, 打边炉落菜可以吸收汤的精华
OP朋友推介的"双滑", 一次过满足想吃"墨鱼"同"虾"的愿望, 弹牙的双滑, 无意间让我食多咗~
总括来说, 食物的味道及品质系唔错, 可惜餐厅里的人手是有点不足, 当晚全场爆满, 但眼看只得2位侍应应对全场, 加汤都要等上一会, 汤底都浸唔到d配料, 有时要催多一次才上~幸好佢地既服务态度无黑面亦很好礼貌, 2个人都记得边一台需要d乜, 又无漏单, 算系咁架啦