2020-08-31 165 浏览
番左成个星期工,星期六抖完星期日终于出动约好耐冇见既朋友食个靓 brunch 啦~位于 SAV 酒店入面既 Moriesh 比G起观塘分店装修得更靓,有pub 既感觉,weekend 加钱就有得任饮酒,真系好有假日 feel 。既然weekend 黎紧系要睇下 weekend brunch 啦,有好多款式,沙律,pasta, steak, 甜品既 main 都有,我哋就拣左 French crepe呢 set 加豆腐 cheesecake. 另外a la carte pasta 同 canada chop steak.落完野食就落饮品,mocktail blueberry squash 饮落似橙汁,但用左 homemade blueberry sauce 睇落都几有层次,如果 sprite 改做 soda water 冇咁甜就好啦,但都几好饮。朋友落左杯cocktail ,真系几重茶味 Earl grey。慢煮柚子加拿大猪鞍猪鞍好厚身,但肉质有口感得黎系易入口,加埋边边位既猪油食落有烧肉既味,如果你敢食脂肪系好甘香,好欣赏酱汁有柚子清香得黎酸酸甜甜解腻,烤薯仔同伴菜都煮得刚好,保留湿度

慢煮柚子加拿大猪鞍
猪鞍好厚身,但肉质有口感得黎系易入口,加埋边边位既猪油食落有烧肉既味,如果你敢食脂肪系好甘香,好欣赏酱汁有柚子清香得黎酸酸甜甜解腻,烤薯仔同伴菜都煮得刚好,保留湿度唔会食到口干。

烟熏意大利风干肉carbonara
转左手工阔条面,真系好有口感,少少烟韧得黎有啲面粉香,一定要转! 酱汁好挂面,香浓奶油味配上充满秋冬气息既风干肉,味道似 bacon 但口感似多汁猪肉干,冇嗌错。

法式薄饼
连埋雪糕同 cream 食系幸福既感觉,每块都整得好薄,完美融合枫糖酱。

最后就系豆腐芝士饼,几有豆腐味,试下都 ok。

呢餐由12点半食到3点,因为餐厅环境舒服,又冇咩人,大家都食得开心倾得愉快。

• 慢煮柚子加拿大有骨猪鞍