2017-10-24 191 浏览
每次经过铜锣湾骆克道见到呢间餐厅时都觉得佢个名好特别,门口亦都长期有好多人排队,令到我好好奇想试下究竟佢D 丼有几super。黎到Superdon,就紧系食丼架啦,餐牌上除左有指定既丼之外,仲可以拣「自选海鲜丼」。意思即系根据自己喜好黎拣丼既海鲜材料,再按再拣既去收费,最少拣三款。系谂紧叫埋野食之前,先叫个枝豆食下先。枝豆豆壳带有微微的咸味,轻轻一咬,枝豆就迅速滑入口中,豆嘅味道淡淡地,不过相当爽口。唔想动脑筋既我地都懒得拣「自选海鲜丼」,索性拣餐牌上现成既算。一个SET 除左有丼之外,仲有面豉汤同埋沙律。面豉汤:面豉汤可以话系日本菜中唔可缺少既食物之一,呢度既汤唔单止有颇重既海带味之外仲加左块豆腐皮,加埋其他配料,入口有口感,味度都相当浓郁。沙律:新鲜既蔬菜加入西柚碎同西柚汁,入口酸酸地,系一味令人开胃既前菜。丼方面我地拣左三文鱼亲子丼同埋滑蛋吉列豚肉丼。三文鱼亲子丼油脂分布平均嘅三文鱼,非常新鲜,入口鲜甜肥美,配埋子姜,三文鱼籽同Wasabi,整体味道十分夹。滑蛋吉列豚肉丼滑蛋猪不嬲都系我嘅至爱,半生熟嘅蛋加埋炸得刚刚好嘅吉列豚肉,只系卖相已经好吸引,猪扒厚身大件,咬落去外皮半硬半

系谂紧叫埋野食之前,先叫个枝豆食下先。

枝豆

枝豆

滑蛋吉列豚肉丼

一个SET 除左有丼之外,仲有面豉汤同埋沙律。

面豉汤

面豉汤:

沙律

沙律:

丼方面我地拣左三文鱼亲子丼同埋滑蛋吉列豚肉丼。

滑蛋吉列豚肉丼
滑蛋猪不嬲都系我嘅至爱,半生熟嘅蛋加埋炸得刚刚好嘅吉列豚肉,只系卖相已经好吸引,猪扒厚身大件,咬落去外皮半硬半软,肉质又松化又有口感,加埋滑蛋,味道带有浓郁嘅蛋香味,真系天衣无缝嘅配合。

呢度既丼虽然价钱唔平,但系卖相真系非常精美,材料亦都好新鲜,餐厅真系无改错名,真系名符其实既Superdon呀。