2024-09-30
放假约埋几个好友去一齐放松吓,就决定入西贡玩,好耐以前当大家仲系学生嘅时候都会周不时嚟西贡一齐玩,但系好耐都冇试过噜,不过好彩有一个朋友其实早前搬咗入嚟西贡,所以对呢边更加熟悉,就可以介绍一啲比较地道嘅小店俾我哋食,今次就约咗呢间餐厅食brunch,真系超有惊喜!呢间餐厅嘅装修好有特色,一入到嚟已经好有feel,餐厅入面仲有啲珍藏系张国荣、陈百强等呢d名人嘅签名黑胶,都有小小感动架见到咁多罕有嘅记念品~估唔到连嘢食都咁好食,我哋叫咗几样嘢,但系我觉得最好食嘅就系全日早餐同三文鱼鲜菌全日早餐。最令我开心嘅就系呢度个奇异果真系超级清甜,加埋啲蛋炒得好靓,相当滑,连bacon都系crispy个种!三文鱼系用咗烟三文鱼,香口,调味亦都刚刚好,唔会死咸。嚟得食brunch就当然会叫咖啡啦,所以我哋叫咗一杯latte同焦糖奶咖啡。两杯都好香滑,我自己就比较钟意加咗焦糖嘅,因为佢有啲甜甜地,但系又唔会覆盖左咖啡嘅香味~到最后就叫咗一个心太软大家分享,一上枱已经劲香,切开𠮶下入边真系留心嘅,朱古力亦都好香浓!