2017-12-04 719 浏览
今日去太子行街,唔觉唔觉又行到天黑,当然顺路系𠮶头食埋晚饭啦,上openrice睇吓有无D特色美食嘢,竟然找到间食正宗意大利菜,个名够哂甜-Home Sweet Home,单看食物又好吸引,一于入去试试。餐厅地点都好易找,近太子地鉄C2出口,行去不用两分钟,门面茶色落地玻璃,楼底好高好舒服无压迫感,地方干净,装修格调浪漫,配合餐厅名字。门口餐牌够吸引全店枱上放上浪漫蜡烛,重本之选系因为系全都用上真嘅大型蜡烛,在昏暗灯光配合下,令气氛同情调锦上添花。而餐牌又系一个惊喜点,先系枱面方面,有一个发光嘅座枱餐牌,而另一个大大的黑色皮革餐牌,一打开真系“哗”一声叫咗出嚟,有差不多A3 呎吋大的平面屏幕餐牌,点餐都开心D。发光的餐牌LED灯,够浪漫到点餐啦!其实系门口已经见佢推介有个“加拿大肉蟹海鲜拼盘”,就试吓呢个,一上枱已气势逼人,超巨大的品种,呃like一流,一个大大嘅透明玻璃碟,放满满嘅冰,上面当然有最抢镜嘅主角加拿大肉蟹啦,色泽鲜艳,一打开蟹壳全是橙色,全部都系橙色,未见过咁爆膏,成个蟹壳盖填满了蟹膏,配上跟拼盘嘅黑醋汁来吃,其味无穷,唔会觉得好干同好腻,而系有浓浓嘅膏香,一口接一口,食

门口餐牌够吸引

发光的餐牌

LED灯,够浪漫

到点餐啦!其实系门口已经见佢推介有个“加拿大肉蟹海鲜拼盘”,就试吓呢个,一上枱已气势逼人,超巨大的品种,呃like一流,一个大大嘅透明玻璃碟,放满满嘅冰,上面当然有最抢镜嘅主角加拿大肉蟹啦,色泽鲜艳,一打开蟹壳全是橙色,全部都系橙色,未见过咁爆膏,成个蟹壳盖填满了蟹膏,配上跟拼盘嘅黑醋汁来吃,其味无穷,唔会觉得好干同好腻,而系有浓浓嘅膏香,一口接一口,食到唔停口,而蟹肉方面,好实净白雪雪的,有浓郁嘅蟹味,肥厚味鲜甜。最贴心系跟餐已有剪蟹用嘅专用剪刀,等大家可以慢慢细味品尝。

加拿大肉蟹海鲜拼盘

拼盘另一主角系阿根廷红虾,虾身大大只,一打开虾头,入面有满满虾膏,而虾身肉质爽甜,虾味浓厚。

仲有韩国灰蚬,蚬肉鲜甜无比,蚬肉丰厚,口感满足。

而法国空运夏勒拿生蚝,Size适中,但蚝味好浓,食多几只都唔多够喉。

最后一样系青口,来自纽西兰,大大只肥美肉厚,鲜甜美味,大满足。

除了海鲜拼盘,我哋系“六度风味晚市套餐”中,再选了一个“德国咸猪手~酸椰菜~柚子芥末酱”首先跟餐前菜有凯撒沙律,香草手指脆多士,唔好睇佢好似得条生菜,其实系杯嘅底层,有自家制嘅沙律汁,用生菜点嚟食好味,而意大利什菜浓汤,好足料浓浓嘅汤汁,再配上香草手指脆多士好夹,仲有鸡尾酒冻虾,肥美嘅虾配上柠檬汁及鸡尾酒制成嘅汁,好开胃。呢三味前菜真的色香味俱全。

跟餐有一小杯鲜果沙冰,由西瓜汁打成,唔会有太大旧嘅冰,个沙冰打得好细致。

主菜德国咸猪手,原只上碟分量十足,影完相待应主动问洗唔洗帮忙剪碎,服务贴心又周到,最估唔到切完后再上枱,都仲系排到个卖相一流。而味道方面,个猪手皮焗得脆脆的,而内里肉质仍能保持,咸香味浓嘅猪手肉,食到嘴唔停,而配上柚子汁清新过人,同猪手好配合,个酸椰菜点上柚子汁,加上有红辣椒丝,有微辣嘅口感,中和了猪手的厚腻,点上芥末酱又可以再赏到另一个层次。

主菜德国咸猪手

餐饮方面要了一杯冻玫瑰奶茶,奶茶面放上玫瑰花干,而在杯嘅底陪有浓浓的玫瑰花茶,将饮品搅拌后饮,好香好浓,茶香奶香花香,配合得天衣无缝。

冻玫瑰奶茶

甜品方面,因为朋友当天临近生日,安排咗一个甜品拼盘,一上枱真系气势逼人,有多款不同口味嘅雪糕球,有千层蛋糕,D皮好薄,好好味,而有个芒果拿破仑蛋糕,芒果香浓,个蛋糕酥皮焗得好松脆,而又有蛋香味,真心推介。另一个重点甜品系心太软,脆脆外皮,内里流心浓郁朱古力,配上雪糕食,奇味无穷。还有芝士蛋糕,芝士味香浓,味道清新。

靓到唔舍得食

甜品拼盘

食完这餐后,一直反覆回味,无论食物水准、待应服务态度,装修格局,都给我很好的感觉~~非常Sweet。

2017-11-13
冻玫瑰奶茶