2021-08-06
已经差唔多试哂香港拉面既我,无论鸡汤、猪骨汤、酱油汤、盐味汤都钟意,未去到旅行时都可以系香港揾到接近日本味道既拉面,今次介绍既系算系香港第二主流既鸡白汤拉面,呢家唔再系猪骨汤盛行,开始有好多过江龙、甚至系本地既鸡白汤拉面店。面屋武系一间来自日本东京新桥既过江龙拉面店,香港店系2019年开业,系日本国内拥有12间店,海外亦都有10间分店,店舖主打浓厚鸡白汤拉面,香港分店仲有限定既蔬菜拉面同低糖质蒟蒻面,食素既朋友都可以食到美味健康既拉面。呢度既鸡白汤底都系系日本入口,同鸡肉丸同鸡髀肉叉烧一样,所以可以食到原汁原味品日式风味同啖啖鸡肉鲜味。面屋武一仲有提供迷你鳗鱼丼、章鱼烧、煎饺子等小食选择,尖沙咀系一个唔错既选择。每次我食过江龙拉面都会睇下日本本店既评价,日本最多人用、参考价值高既就系TABELOG,高过3.5分既餐厅已经系好好食,4分可能系日本最好食或者系米芝莲级数,所以当我睇到呢间拉面有3.72分,而且系同区第三名,就非常期待。香港分店系尖沙咀棉登径,系K11附近,近地铁站,所以好方便去到。店铺唔算大,疲情前去人流都有,近排去人流就无。店舖装修好有日式居酒屋风格。一个人去个时店员唔会
店舖装修好有日式居酒屋风格。一个人去个时店员唔会比四人位你坐,只可以坐两人位,大枱留比多人,虽然当时舖内一个人都无。
拉面既餐牌得一张,以鸡白汤底为主既有四款浓口味选择,分别系酱油丶盐味丶味噌同辣味噌,另外系比较清既鸡汤有酱油同盐味,可以跟套餐有炸鸡、啤酒,除左可以加配料,呢度有香港限定既低糖质蒟蒻面。
另外一张MENU有唔同既日式前菜、串烧、炸物、饭类,另一页系唔同既饮品,好似麦茶、梳打、汽水、啤酒、日本酒。
1️⃣ 浓厚酱油拉面 💰88(👅: 8/10)
特制配菜 +💰30
呢个浓厚酱油拉面系佢地既人气招牌拉面,试到招牌既鸡白汤加上酱油,拉面份量唔算多,配料有葱、洋葱、紫菜、一粒小肉丸同两片鸡肉叉烧,如果加溏心蛋要加$12,如果加特制配菜会多一块紫菜、鸡肉叉烧、两粒免治鸡肉丸同溏心蛋。
汤底用酱油同鸡汤混合而成,当中既鸡汤系用浓度达10度既新鲜鸡只熬制13个钟,再加上鸡骨、洋葱、蒜头、昆布等材料系日本熬煮成,再直运到港,保证原汁原味,汤头呈奶白色,饮落够浓厚,入口顺滑,质地唔系浓稠个种,鸡味鲜甜,同时间渗出淡淡酱油香醇味,酱油味唔会盖过鸡汤既鲜味,层次丰富,整体味道偏咸小小,不过可接受。
至于面系选用日本小麦制成嘅直面,系类似九州既白细直面,即系大家系一兰食到个种,都系我最钟意既面质,虽然面条够幼,不过唔会煮到过腍,咬落爽口有弹性,软硬适中,挂汤能力正常,配合呢种偏重味少少嘅鸡汤就啱晒。
鸡肉丸同鸡肉叉烧都系日本直送,鸡肉丸咬落肉质较松散,同猪肉丸既质感唔同,会食到淡淡既鸡味。而鸡肉叉烧有两块,系以鸡腿肉制成既低温炆煮叉烧,食落唔算鞋,幼软不过未算好嫩滑,食到阵阵鸡味,食落冇雪藏味,叉烧味道同拉面本身几夹。
溏心蛋应该系最出色既配料,食落酱油味好香,够入味,中间蛋黄生熟程度岩岩,够流心。
整体拉面份量唔算大,大食既人会食唔饱。
🌟食物质数黎讲算唔错,未到好惊喜既鸡白汤,但香港可以食到鸡白汤加酱油呢个配搭,确实得呢度先有。服务就正常,不过就唔可以好随心坐边就坐边。
汤既质地无泓一个种浓稠,唔系鸟华亭好多鸡油个种,都唔系好CREAMY打成泡既座银/金鹤,都唔系FUSION既NOJO,系好正路既鸡白汤酱油汤,鸡味唔系最重不过如果钟意酱油既你可以一试,食落未算感受到Tabelog3.72分既好食程度,但算系我会ENCORE既拉面店,系我既总香港拉面榜TOP10。
以下系我斋轮味道方面,香港嘅鸡白汤排名:
1. 泓一拉面
2. 鸟华亭
3. 座银/金鹤
4. 麺屋武一
5. NOJO
6. 立体派
👅味道: 8/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $118 (服务费: 10%)