2020-06-22 349 浏览
Let’s Jam!今日约左friend 5点,去左「一起果酱」食。朋友早左放工,见餐厅有下午茶食,去到6点,就试下。入座计限时90分钟。黎呢度梗系要食佢嘅果酱多士啦。但食之前都要食d主食先。黄金蟹肉软壳蟹意粉食到好香蛋黄咸香味。蛋黄混入意粉中,食意粉嘅时候食到蛋黄粉粉地嘅口感。软壳蟹几大只,蟹肉都几多。我同两个朋友分,每人都食到起码三啖。龙虾汁海鲜意大利饭都几多海鲜,有两只青口、两只虾同一粒带子。青口同虾插喺饭上面,卖相几靓。虾好大只,肉够实,好新鲜。最想赞嘅系个饭好多蚬肉,啖啖饭都食到。嗌左两个甜品:果酱九宫格多士同埋果酱雪糕窝夫饼。甜品师傅喺果酱九宫格多士上面切好左9格,分别摆左9只味嘅果酱。我自问不是金舌头,实在不太分辨得到每一格的果酱是什么味。我和朋友共三个人,刚好每人吃三格。我只试得出其中一只果酱是肉桂苹果味。边吃边尝试分辨果酱的味道都颇有趣的。果酱雪糕窝夫饼拣左蛋黄菠萝味,真系食到蛋黄同菠萝两只味,一咸一甜,估唔到蛋黄同菠萝嘅味出奇地夹。但可能因为用左罐头菠萝所以觉得甜。如果用新鲜菠萝应该会酸d。菠萝份量足够四块窝夫分。个云尼拿雪糕好大球呀。有四块窝夫,份量好多呀!窝夫好
Let’s Jam!

黎呢度梗系要食佢嘅果酱多士啦。但食之前都要食d主食先。

嗌左两个甜品:果酱九宫格多士同埋果酱雪糕窝夫饼。

果酱雪糕窝夫饼拣左蛋黄菠萝味,真系食到蛋黄同菠萝两只味,一咸一甜,估唔到蛋黄同菠萝嘅味出奇地夹。但可能因为用左罐头菠萝所以觉得甜。如果用新鲜菠萝应该会酸d。菠萝份量足够四块窝夫分。个云尼拿雪糕好大球呀。有四块窝夫,份量好多呀!窝夫好厚,好松软,口感烟韧。伴碟有士多啤梨,重有切成片嘅苹果同奇异果。苹果好爽口。

黎cafe点可以唔叹下茶呢。茶有好多款选择,见到其中一款茶名叫「南非国宝茶」,我同朋友都觉得个名几特别就决定试一试。很喜欢透明玻璃茶壶和透明玻璃茶杯。茶壶下面还有蜡烛保持茶温,不用担心茶放久了会变冷。这款茶闻起来有甜味,很香,喝起来味道就跟普遍的茶一样,易入口。但朋友说有点儿像京都念慈奄。我就不觉得。你们下次惠顾时试试吧!最开心系可以无限添饮~😍我超钟意饮茶。无限添饮啱晒我呢个茶怪,我觉得我可以饮茶饮到天荒地老~🥰一边叹茶一边同朋友倾计,好chill呀~
南非国宝茶
南非国宝茶