2023-12-23
有冇发觉启德嘅发展真系非常快呢?🤭连而家都有卖旗䍀型嘅商场Airside , 包含咗大量嘅商舖同埋餐厅,变得特别吸引,打个靓卡再慢慢挑选自己口味,我个人对休闲非常之注重,而呢一间Terrace in seaside 嘅格调啱晒我啦,🥰佢哋就推出咗Terrace in Picnic Time , 仲要系呢间分店限定,咁特别嘅Menu一试无妨。😛烧酱油黑毛猪白切肉紫苏饭— 🐽呢度嘅黑毛猪白切肉每一块都肥瘦相间比例完美,啖啖肉香,🐽隔离嘅柑橘可以挤出啲汁就令到猪肉更加甜更加清新,🍊紫苏饭大有少少豉油嘅味道,份量唔会太大,仲可以有胃口食甜品😛清甜柑橘窝夫— 🧇呢一度嘅🍊既然咁出名,所以就会用嚟配搭牛油香嘅窝夫,🍊够晒厚底嘅窝夫一切落去就系脆皮嘅声音,🍊里面嘅蛋香非常吸引,至于面头就系优质cream同埋一块块嘅柑橘肉,🍊用生果来做配搭瞬间将Heavy感觉带走,牛油同蛋香味非常突出,临尾嘅柑橘再带啲酸酸甜甜,就好似清新个口腔一样🍊提拉米苏— 🍰法国最出名嘅甜品呢一度亦都有得叫,份量就系贵精不贵多,层次感好明显见到底层嘅手指饼同中间嘅mascarpone cream— 冰冻嘅tiramisu 配埋入
提拉米苏— 🍰法国最出名嘅甜品呢一度亦都有得叫,份量就系贵精不贵多,层次感好明显见到底层嘅手指饼同中间嘅mascarpone cream— 冰冻嘅tiramisu 配埋入口即溶嘅mascarpone , 为呢一个夏天带嚟冰凉感觉,🍰同时加入咗咖啡同埋一啲酒嘅元素变得更加深厚, 非常正宗🍰
澳洲柑橘乳酪— 🍊一款呢一度最出名嘅饮品亦都系招牌作,大量嘅🍊配合买乳酪成为咗清新又健康嘅饮品,🍊面头放上原个柑橘,清甜柑橘令到乳酪相对冇咁酸,互补平衡。 🍊
红豆抹茶牛乳— 🍵虽然呢一度主要食柑桔,但呢一款红豆抹茶牛乳亦都系高度推荐,🍵就好似绿茶红豆冰一样,但系好欣赏抹茶里面亦都充满奶味,🍵上面嘅cream捞埋更加幼滑,如果再笃一笃薄荷叶成件事即刻透心凉埋。🍵
轻悠时光— 🔅最后不得不提呢一款系Airside分店限定, 里面就包括左忌廉奶油菊花饼🌼(外层的浅褐色菊花外壳),忌廉奶油打得好轻身亦都系入口即溶,咁就冇腻嘅感觉。 🌼
玄米脆脆牛油红豆饼🫘(里面一般成份系红豆蓉一半成份系牛油,咸咸地甜甜地够晒特别,亦都好match)🫘
软绵黄豆麻糬串🍡(食日本嘅小食都经常见到呢一款用到传统黄豆粉和蜂蜜沈相喺一粒粒麻糬上面,烟韧嘅texture绝对系爱不释口。🍡
海苔费南雪小蛋糕🧁(经典嘅法国糕点,金砖外型小蛋糕外层酥脆,而里面都仲系湿湿地亦都有好浓郁嘅牛油香味,特别嘅喺面头再铺层海苔,味道咸咸地亦都够特别)🧁
Terrace in seaside (AIRSIDE) (九龙城)
九龙城启德协调道2号AIRSIDE 6楼L604号舖