2022-07-23
星期六放假去左观塘食好野,拣左观塘开源道既楼上泰国餐厅Thai Fire。星期六午餐有6款选择。可加配小食。餐包冷热饮品一杯,可加钱升级汽水,咖啡,特饮或者沙冰。泰火无骨鸡油饭拼椰子鸡汤(健康之选,绝无添加) $88椰子鸡汤先上,个汤热辣辣,味道真系有超浓既椰子味,汤非常清唔油。餐厅标榜天然健康,饮完真系唔会口渴。汤入面有一只鸡脚,雪耳两大旧,红枣半粒同一片椰子,非常足料。雪耳非常润滑。泰火无骨鸡油饭有鸡髀,鸡胸同鸡翼,似系细鸡,不过份量都唔少。鸡肉非常嫰滑,皮好薄,点另上既甜辣酱一齐食真系非常好食。今次加钱升级菜饭,幼身饭粒捞有娃娃菜同冬菇,蔬菜份量唔少。而饭粒带有浓浓椰香,好味道。配有少少胡麻酱沙律菜,两片青瓜,同半粒车厘茄。香煎鸡扒拼特色菜饭/杂菜沙律 $98香煎鸡扒可以配特色菜饭或者杂菜沙律,我拣左配杂菜沙律。杂菜沙律大大碗,主角香煎鸡扒一大片切开7小片易食d,鸡扒煎得皮超薄脆,而肉都算嫩。上面洒上薄脆碎增添口感。下底有爽脆沙律菜,紫椰菜丝同红萝卜丝,个沙律汁酸辣开胃,够味而唔寡。另外加配两款小食。泰式咖哩角3件 跟餐加 $22手工泰式咖哩角好大件,皮系厚身但系好脆口,入面好多
星期六午餐有6款选择。可加配小食。餐包冷热饮品一杯,可加钱升级汽水,咖啡,特饮或者沙冰。 泰火无骨鸡油饭拼椰子鸡汤(健康之选,绝无添加) $88
配有少少胡麻酱沙律菜,两片青瓜,同半粒车厘茄。
香煎鸡扒拼特色菜饭/杂菜沙律 $98
另外加配两款小食。
手工泰式咖哩角好大件,皮系厚身但系好脆口,入面好多肉碎同有少量青椒,食落少少辣,下底垫有少少沙律菜。另配香滑酱汁比你点。
泰式鱼饼3件 跟餐加 $32
泰式鱼饼整得好弹牙,味道都唔错。下底垫有少少沙律菜吸油。另配酸辣酱汁。
芒果沙冰 跟餐加$38
椰汁沙冰 跟餐加$38
天时暑热,一定要饮沙冰。沙冰大大杯,打到非常幼滑既沙冰成座山,杯边伴有一粒车厘子。呢度标榜天然无添加,所以饮品味道唔过甜。芒果沙冰味道唔假,而椰汁沙冰个人觉得更好味,带香浓椰香而解渴。
服务员态度非常友善,餐厅装修唔错,装潢以粉红色主调,带点少女感觉。冷气非常足而座位舒适。有心餐厅的确值得推介。