我同朋友预咗呢个星期会出The ONE买嘢,所以顺便上网揾埋有乜好食,我哋喺OpenRice见到「Fifth Element Shokudo」订枱有六折,重要冇限午餐时间唔得,于是即刻揿掣😉。入座坐低,店员好快就确定我哋资料,仲介绍呢度系用QR code落单📱。不过同时亦送上实体餐牌,等我哋易睇啲。餐厅主打日式西餐,即系有意粉同薄饼等。除咗扒类嘅食品外,其他主菜有九成都系$100楼下,唔计我哋有六折,喺旺区大商场呢个价钱本身都已经好抵👍。餐牌上嘅食物种类有饭/扒类、自家制浜松味噌面团薄饼、手工意粉、创作鸡翼、前菜轻食、咸味窝夫、主菜以及甜品。大部份菜式我都想食,所以真系好难拣🙈。最后我哋要咗薄饼、意粉同牛扒沙律,一次过满足三个愿望。黑毛和牛沙律($118),其实我都好有兴趣食牛扒饭或者定食🍚,但如果要我喺佢同意粉之中拣,我就唔会食饭,但好在餐厅有做牛扒沙律。🥩牛扒卖相唔错,虽然得六件,但每件都系厚切,肉质亦都唔靭。牛扒肉身呈粉红色,但感觉唔系好生,可能系用上慢煮嘅煮法,不过我唔肯定。平日我会嫌牛柳粒太细,🐮但呢度嘅牛扒Size就足以令我满足。牛扒上面落咗蒜片,连埋一齐食香味更浓。至于沙
黑毛和牛沙律
平日我会嫌牛柳粒太细,🐮但呢度嘅牛扒Size就足以令我满足。牛扒上面落咗蒜片,连埋一齐食香味更浓。至于沙律部份🥗,我有少少估唔到,因为全部都系火箭菜,本人一条起两条止,好彩朋友啱食。我认为火箭菜系几虾人食的沙律菜🚀。
信州味噌鲜菇手工意粉
信州味噌鲜菇手工意粉($88),我最钟意食古灵精怪形状嘅Pasta,呢款就同我一拍即合😍。手工意粉短身,似两条意粉夹埋一齐,不过系通心。意粉食落有嚼劲,软熟适中,而且非常挂汁🍝。
信州味噌鲜菇手工意粉
意粉嘅酱汁虽然系用上味噌,但味道唔好似面豉汤哗,而且我相信都落咗啲忌廉,所以好Creamy,但又唔算腻。🍄杂菇当然唔少得,其他配料就仲有红黄灯椒以及火箭菜...,哈哈。个人感觉呢度嘅意粉,不比打响旗号卖几百蚊碟嘅逊色🤤。
和风烟肉薄饼
和风烟肉薄饼($88),薄饼个样有啲颓,睇相仲觉得好细添,但其实都足九吋🍕。薄饼个底应该真系自家制,因为个圆形唔系好工整。不过味道先系最重要,上面都系搞吓笑啫🤪。
和风烟肉薄饼
和风烟肉就系指有烟肉🥓、紫菜丝、菇同芝士🧀,材料简单,但夹埋系几好食。另一边厢,我更欣赏块薄饼皮,虽然唔脆,但成个饼皮真系好软熟,就连个边都可以轻松食埋。Pizza两个人食都够!
环境方面,餐厅室内面积唔大🪑,而且亦算系半开放式,装修简约,偏日系风。但原来佢仲有室外座位添,咁唔怕冇位啦。
总括嚟讲,本身谂住平平哋食个晏,点知出到嚟相当有惊喜。我哋食咗三样主食,三款各有各好味😋,而且埋单人均消费(折扣后)更只系$100左右,绝对称得上为物超所值👍。