2019-06-25
朋友话放工有神秘饭局地点系Foxglove,个名好熟仲要话系中环附近咁近紧系无得say no放工时,朋友话已坐低左饮紧野九秒九去到门口,唔算难揾,不过外观就一d 都唔似餐厅,跟住谂起Kingsman刚好server 招呼紧另一些人本来都无乜特别,自己入去就得但睇左好耐发觉揾唔到方法入去最后都要有另一个人出黎,按个机关先开到门至于个机关系乜,费事「剧透」入到去系气氛系好好,唔会好嘈似系酒店或private lounge,以机仓的格局做主题仲有一个飞机引擎做背景的live band stage可惜当日就无表演坐低紧系要饮返杯先再食野打开menu, 好有英伦感觉,揭到后面仲有菜单唔睇下就真系一定以为食西餐全晚侍应都好细心介绍每一杯酒和每一款菜仲介绍就杯Osaka Sour, 系一杯以Whisky 做base 的cocktail,酒味唔强烈,系一杯清新开胃的餐前酒羊肚菌水中花虽然系中汤,但都唔系一般用炖盅上碟系一系好靓的透明器碗,更突出汤的清新味道羊肚菌是珍贵的食材,养生和营养的价值都好高加埋韮菜花和冬瓜花,成个汤清得黎又有口感黑白蒜牛柳粒纽西兰安格斯牛大概煮至七成熟系用上日本黑蒜和自家炒白蒜
地点系Foxglove,个名好熟
仲要话系中环附近
咁近紧系无得say no
放工时,朋友话已坐低左饮紧野
刚好server 招呼紧另一些人
本来都无乜特别,自己入去就得
但睇左好耐发觉揾唔到方法入去
最后都要有另一个人出黎,按个机关先开到门
至于个机关系乜,费事「剧透」
入到去系气氛系好好,唔会好嘈
似系酒店或private lounge,以机仓的格局做主题
仲有一个飞机引擎做背景的live band stage
可惜当日就无表演
坐低紧系要饮返杯先再食野
打开menu, 好有英伦感觉,揭到后面仲有菜单
唔睇下就真系一定以为食西餐
全晚侍应都好细心介绍每一杯酒和每一款菜
羊肚菌水中花
虽然系中汤,但都唔系一般用炖盅上碟
系一系好靓的透明器碗,更突出汤的清新味道
羊肚菌是珍贵的食材,养生和营养的价值都好高
加埋韮菜花和冬瓜花,成个汤清得黎又有口感
黑白蒜牛柳粒
纽西兰安格斯牛大概煮至七成熟
系用上日本黑蒜和自家炒白蒜
牛肉软淋,煮到啱啱好,肉味肉汁无流失
蒜片香口,甜甜地,好味到大家完全食晒
雪里红斑片
雪菜包住红椒丝蒸东星斑,就衬晒雪里红呢个名
班腩片唔驶讲,嫩滑爽口,加埋黑毛猪片,更突出班腩肉的鲜味
黄金脆奶卷
甜味最后都有一点小惊喜,虽然份量不多,但卖相正贯彻整晚的中西fusion 的特色
外脆内软,入面系浓郁的鲜奶馅,鲜奶、糖及粉的比例啱啱好,唔会太甜
以往happy hour 或饮野,食野来来去去都系薯条鸡翼
但呢度就提供另一个特别的中菜选择,加埋气氛和环境,最啱就系食饭饮野懒得周围转场的人
(不过顺带一提,男仕请著长裤,否则餐厅都有得借,你懂的⋯)