2024-06-10
昨晚同frd 去太子食饭,佢话朋友食过一间西餐叫The Steakhaus 唔错,我地就book 黎试下。入到餐厅见到full哂,职员安排我地坐上楼上,楼上得我地一枱客,感觉好似包左场咁,加上装潢新簇配合柔和既灯光,都真系几好feel。我地二人点左几样野,包括铁板油泡安格斯牛柳、蟹膏蟹饼、士拉差鸡翼、黑毛猪鞍架,同杯cocktail,真心觉得唔错。铁板油泡安格斯牛柳(⭐⭐⭐⭐⭐)煮法都好特别,将几块大大块既牛柳放系铁板速煎,香气浓溢,兼具视觉同嗅觉既享受。味道方面,肉质柔软多汁,无肉渣同筋,配以面包及蒜头,变成色香味俱全。蟹膏蟹饼(⭐⭐⭐⭐⭐)蟹饼外脆内软,充满蟹肉,带有浓郁蟹肉香味,沾上旁边既蟹膏酱,作为小食应该很多人钟意。士拉差鸡翼(⭐⭐⭐⭐⭐)单骨鸡翼外都系外脆内嫩,有少少辣都几惹味,配士拉差酱都几开胃。黑毛猪鞍架(⭐⭐⭐⭐⭐)块黑毛猪好厚,食落一d 都唔鞋,仲有种独特猪肉香味,铺左一d 蒜头片更香,加埋几片苹果做配菜,唔会觉得肥同油腻。Athenian Spritz(⭐⭐⭐⭐⭐)呢款由气泡酒、橙、雪碧等组成既mocktail卖相几靓,适合打卡。而味道方面几fresh,几开胃。~
安格斯牛
蟹膏蟹饼