2016-06-11
呢间尧记店舖,前身转过好多手,间间做唔长,当时开业真系替佢有点担心,点知几年前某日,不经意的叫了一碟招牌贵妃鸡饭,真的不能不加入午餐必食名单上!我平时好少食白切鸡的,但路过见d客人大多点鸡饭,佢地有沙姜鸡同贵妃鸡可选,前者配沙姜,后者系落左好香既葱油,我第一次试食系贵妃鸡,讲真,当时见25蚊包埋冻饮.......心谂一定系冰鲜鸡架啦!这是常识吧!点知,老板唔知点解处理到d鸡肉好嫩滑,好似新鲜鸡一样咁好味!几年后既今日,水准仍然一直keep到,价钱来讲,4年间只加得4-5蚊算系非常有良心之店!因为附近的茶记,已经由32蚊变成40蚊先走人,仲要唔包冻饮!而在尧记,你埋单加埋冻饮,基本上32蚊内就可以有好多选择!成日都会谂究竟佢点做架!!除左鸡,我亦试过京都骨饭,好大碟,d汁偏酸少少,不过加埋d洋葱炒到好甜,又平衡返,d肉又好好味!佢地处理得非常好,唔会好鞋口,又唔会太雪藏味!仲有佢地既牛腩饭,亦系必试之选!因为真系好香,好林,好佩服老板一家三口,胆粗粗之下开店,竟然为石荫区街坊同打工仔带来如此美食!佢招牌真系无改错!我谂如此有香港味道既店,已经买少见少了!仲有呢,我有2个对餐厅环境几有要求
除左鸡,我亦试过京都骨饭,好大碟,d汁偏酸少少,不过加埋d洋葱炒到好甜,又平衡返,d肉又好好味!佢地处理得非常好,唔会好鞋口,又唔会太雪藏味!仲有佢地既牛腩饭,亦系必试之选!因为真系好香,好林,好佩服老板一家三口,胆粗粗之下开店,竟然为石荫区街坊同打工仔带来如此美食!佢招牌真系无改错!我谂如此有香港味道既店,已经买少见少了!仲有呢,我有2个对餐厅环境几有要求既同事,都唔介意同我一齐坐露天位食,就可想而知,呢间店既食物水准已经取悦人心多过店舖装潢了!
早餐黎讲,佢地最抵食系3送面(午市都照供应架!)包冻饮都系24蚊!唔好以为d送好少㖞!如果叫外卖,系塞满左成个盒架!!!老板仲惊你唔够营养,除左3种送仲比多几条菜配搭,根本一般OL系唔可能食得哂架!
除左野食,再讲人情味,小店模式,老板夫妇负责落单上菜,老板负责埋水吧,仔仔就煮野,佢地好厉害,可以记得边个客通常同边个一齐来,有时会问: xxx唔一齐既? 仲有,有客人入来,佢即时问: 冻奶茶少甜腿蛋治系咪? 哇,对于客人来讲,最窝心既服务莫过于此!老板娘好有性格的,唔好睇佢接电话order时拜拜都唔讲句,查实以佢地一把年纪,做野非常爽快!争分夺秒,好忙之余又可以边做边同客人倾计,建议想试食呢间茶记既朋友一定要试堂食!因为你会见到香港的人情味如此浓厚!有次行过问佢买几包辣油,佢直头话唔使钱送比我!所以话想到食,首选会谂起尧记!