2024-04-08
系Times Square居然揾到咁抵食嘅高级韩国餐厅😍🇰🇷 我地不嬲大食,叫咗个DELUXE SET ,就算几大食,都发现呢个份量绝对唔系2个人食得哂😨 4个人都绝对冇问题!人均$300左右抵到烂!环境2人卡位有廉遮住,私隐度好高!餐牌其实Luxury Set都绝对够食! DELUXE SET $1388 包括:- APPETIZER (韩式前菜、泡菜、拌粉丝及酱油拼盘)- MAIN (炖牛肋骨、铁板八爪鱼、九节坂五花肉拼猪手及半半煎饼)- STEW (3选1 :首尔牛肉锅/酱油猪肉火锅/海鲜汤配刀削面)- GRAIN (辣拌海鲜饭卷) APPETIZER (韩式前菜、泡菜、拌粉丝及酱油拼盘) 净系APPETIZER已经阵容鼎盛😨 韩式前菜六小碟,泡菜以甜味突出,非酸辣类型,幸粉丝份量都唔少,干湿度刚好,又唔会太咸。酱油拼盘有红虾、鲍鱼及带子,平时去韩国餐厅单点呢啲价钱都系好贵,呢个套餐居然包埋,质素亦唔差。 MAIN (炖牛肋骨、铁板八爪鱼、九节坂五花肉拼猪手及半半煎饼) 到咗主菜,共有四道,我最钟意系炖牛肋骨,腌到入晒味😍!牛肉软得来仍然保留其质感,味道咸咸甜甜咁十分惹味,最重要
2人卡位有廉遮住,私隐度好高!
餐牌
其实Luxury Set都绝对够食!
DELUXE SET $1388
包括:
- GRAIN (辣拌海鲜饭卷)
APPETIZER (韩式前菜、泡菜、拌粉丝及酱油拼盘)
到咗主菜,共有四道,我最钟意系炖牛肋骨,腌到入晒味😍!牛肉软得来仍然保留其质感,味道咸咸甜甜咁十分惹味,最重要系有四大件!第二道最钟意嘅系铁板八爪鱼,微辣配上芽菜韭菜等配料,同样好惹味。半半煎饼有海鲜煎饼拼泡菜煎饼,相对上煎得唔系最脆口𠮶款,保留面饼嘅口感。九节坂五花肉拼猪手份量惊人,仲有九节坂配菜俾你包住食,五花肉当然肥膏比较多,其实食完牛肋骨已经觉得好饱,呢个绝对系四人餐‼️
仲有三选一锅物,我哋拣咗首尔牛肉锅,呢个会有店员帮你煮埋,牛肉份量都有五大块以上,味道系불고기(Bulgogi),已经唔需要额外点酱汁,仲有菌类做配菜。
GRAIN (辣拌海鲜饭卷)
至于主食就系辣拌海鲜饭卷,麻油味唔算香,饭身比较实。
SNOWING NIGHT $118 & LAVENDER SEOUL 127 $118
另外嗌咗两杯Cocktail ,分别有以SEOSUL CHEONGJU 做Base嘅SNOWING NIGHT ,加入MARMALADE, LIME,口味属FRUITY - SAVORY。呢一杯以BUAN SEA BREEZE MULBERRY WINE做Base,加入L'AVENDER SYRUP, LEMON JUICE,口味则属SWEET - FRUITY。