2020-04-08 356 浏览
我知道世上所有野都有尝味期限,就算菠萝罐头同保鲜纸都会过期,但其实我发现餐厅亦会有最佳尝味期限,我唔打算控诉嘀乜嘢,只系我难掩我失望嘅心情,可能系食客减少,成本上涨,都可能系纯粹转咗买手,但呢短短嘅两,三个月唔知发生咩故事...令我觉得有天翻地覆嘅变化。因为有时OpenRice 可能会劝喻,如果对食市作出指控,可能要付上责任,我亦唔想空口说白话,我系系ig 嘅foodie 上睇到呢间咁精致嘅cafe(因为我想令大家更明白我脑入面嘅十万个为什么?我特别问准foodie 哥哥,可唔可以引用相片!佢好好人,批准了~so sweet !)但当然系佢嘅食物更吸引到我,大大只嘅西班牙红虾,售价$65,性价比超高,加上影得真系好靓我其实真系直奔去呢间餐厅,系为呢个饭,餐牌转咗,价钱加咗,我觉得唔系问题,我见到一个近似嘅海虾墨鱼汁面,侍应姐姐重好好,肯帮我转咁做饭,但当黎到嘅时候,心中一沉....我虽然唔系食神,但海虾同啤水虾,我都重系分得到,价格佢地都调整到$118,菜单系转咗,但质素可以话系断崖式下降,如果我系一个路过,唔觉意入黎食野嘅人,可能会话,百零蚊?!你想食嘀咩丫?cafe 系咁上下啦!但

西班牙红虾意大利饭
海虾墨鱼饭
如果我系一个路过,唔觉意入黎食野嘅人,可能会话,百零蚊?!你想食嘀咩丫?cafe 系咁上下啦!但!我系一个慕名而来嘅客人,我!失!望!
带子意大利饭
呢个带子饭,系可以嘅,但当你俾个同你心目中离题万丈嘅虾饭冲击完之后,立马进入贤者时间!对其他嘢都索然无味....呢个饭都$168㗎!

呢两,三个月餐厅究竟发生咗嘀咩耐人寻味嘅变故,我唔明白.....但我只知道,我只系错过佢嘅最佳尝味时限,冇野系唔变㗎!我地只系timing 唔啱~
西班牙红虾意大利饭
带子意大利饭