2022-02-14 239 浏览
真正喜欢食意大利面嘅都应该认识PICI,一间全手制正宗嘅意大利面食专门店,今日系情人节,因为冇晚市关系,唯有选择午餐,加上可4人同座,可以约埋好友夫妇一齐庆祝🎊🎉我个人几钟意PICI餐厅装修,白色配木系,墙壁简单挂上画作,已经俾人好舒服感觉,加上门囗半开放揭窗式坐位,好有其特色👍PICI lunch set出名性价比高,$158有齐前菜、意大利面及甜品,有啲主菜需要加钱,如追加咖啡亦只需$20,个人觉得价位非常合理👍嘅然我哋有四个人,当然拣四款不同意面试吓,所以我哋分别叫咗👇Starter:Tuna Tartare (x2);Cold Cuts (x2)Pasta:1. Tagliolini Truffle +$282. Gnocchi Prawns3. Fettuccine Pork Sausage4. Lasagna Classica +$10Dessert:Tiramisu (x4);追加4杯咖啡落完order,侍应好快为每人提供橄榄油/意大利醋及面包,虽然系普通法包,但以呢个价位嘅set menu黎讲,我唔会挑剔😅食完冇耐,两款前菜就到🔻Andrea’s Cold Cuts一板

Starter:

Pasta:
1. Tagliolini Truffle +$28
2. Gnocchi Prawns
3. Fettuccine Pork Sausage
4. Lasagna Classica +$10

Dessert:
Tiramisu (x4);追加4杯咖啡

食完冇耐,两款前菜就到

🔻Andrea’s Cold Cuts
Andrea’s  Cold  Cuts

一板系一人份量,有水牛芝士及至少6片巴马火腿,呢个份量真系算夸张,如果系单点,值几多钱大家心里有数😍

🔻Tuna Tartare
Tuna  Tartare

呢个一人份量亦相当唔错,吞拿鱼粒配上牛油果,上面红色一丝丝系腌制过嘅红洋葱丝,鲜甜又唔会辣,再加上个特制酱汁,非常醒胃好味😋

🔻Tagliolini Truffle
Tagliolini  Truffle

呢个细意大利面非常好食,样貌好似我哋中国人食嘅面条一样,用松露酱烹调再喺上面刨满松露片,虽然冇肉但一样非常美味😚

🔻Gnocchi Prawns
Gnocchi  Prawns

Gnocchi 系其中一款我好钟意食意面,属于意大利传统意面,用薯仔加面粉等做成,个酱汁唔错,除咗传统意大利番茄酱外,仲食到好香虾味😍

🔻Fettuccini Pork Sausage
Fettuccine  Pork  Sausage

睇菜名以为只有香肠,但食落去原来仲有辣肉酱,个酱汁亦系非常好食,可能所有意面都系现场手制关系,味道真系同普通餐厅食嘅意粉不一样档次😉

🔻Lasagna Classica
Lasagna  Classica

呢个亦都系其中一款我钟意食嘅意面,原因系好香嘅牛肉味配上浓浓嘅茄酱加芝士,焗得好香,唔使一阵就好快食晒,真系冇夸张🤣

食完Pasta,跟住就系甜品加咖啡,PICI嘅Tiramisu 系非常出名,十之八九嘅客人都会点佢,口感非常软绵,甜度及芝士奶味等配合得非常适中,加上咖啡一齐食,真系成个午餐嘅 happy ending🍮☕️
Tiramisu
Coffee

手制意面在于新鲜及有口感,再加上以呢个价钱,难怪PICI经常座无虚席,系一间绝对值得推介嘅手制意大利面餐厅👍
2022-02-14
庆祝纪念