2018-09-28
好耐冇去将军澳,今日同阿妹走左出去行街顺便揾食,心血来潮想打边炉。将军澳打边炉嘅地方唔多,最后拣左呢间「彩兴来来火锅」。职员推介黄金鸡锅做汤底,有花胶鲜淮山呢d汤料岩哂女士美颜。平时打边炉都系原个锅底直接上枱,呢度就「即席表演」比你睇,伙计话佢地用生铁锅,平时冇用嘅时候会搽d生油「养」住个锅,到有客人黎既时候就先喺我地面前用清水冲洗锅,再即席烹煮汤底。先放蒜头姜片爆锅,再落新鲜鸡件,炒到鸡件表面微微转色后就放入花胶鲜淮山同埋虫草花,再加入预先淆制嘅鸡汤,用大火加盖煮滚,伙计会留意住等到鸡件全熟之后就会示意我地可以饮汤喇!汤头又甜又浓,真材实料呢!鸡肉嫩滑唔「鞋口」,花胶厚身口感亦唔欺场,不过最爱都系入哂味又够健康嘅新鲜淮山!餐厅提供嘅酱料九宫格,款式亦多,不过后来发现汤底浓郁,食材唔点酱汁已经好够味,所以呢个九宫格只属于锦上添花的一环吧!打边炉点可以缺少牛肉呢!order左一碟例牌嘅牛颈脊,油脂分布平均,牛味浓郁之余口感亦嫩滑,最重要系份量够多,岩哂我地呢d牛魔王狂擦呢!响铃热辣辣兼脆口,好食!酱爆四宝丸都唔错,黑松露牛肉丸嘅黑松露味好「出」好香,反而柚子墨鱼丸嘅柚子味就相对淡左少少,
响铃热辣辣兼脆口,好食!
酱爆四宝丸都唔错,黑松露牛肉丸嘅黑松露味好「出」好香,反而柚子墨鱼丸嘅柚子味就相对淡左少少,不过整体四款手打丸嘅质素都高,食落新鲜之余亦各有各特色同味道,唔似一般火锅店嘅手打丸粒粒都一样味,放汤之后已经分唔出乜嘢打乜嘢了!
其余蔬菜、菇菌类等正常价钱、正常质素、正常份量!
喺将军澳呢个连锁餐厅食肆垄断嘅地方,能够试到一间有质素嘅小店火锅,好满足呢!有好嘢就想开心share吧!