2009-12-16
走来走去一整天, 身心亦疲劳了. 食完饭, 胃子仲有空间, 吃甜品去?? 我不是甜魔, 一个人比较少吃甜品. 行行下, 看见有open式既酒吧, 感觉比起那些拳手吧清静, 冇咁杂同relax. 一丁人, 就直入吧台. 做个独自浦吧的忧郁帅哥.地方就是open, on tap既有不少名酒选择, 而且啤妹没有hard sale你饮佢既品牌啤酒. 来的, 大多是老外, 一大班人来是特登来谈天的, 没有人系度 "十五、二十、开哂、对........."坐在吧台的, 亦有几名像我一般, 一个人收工后, 扮哂忧郁系度Happy Hour既帅哥.叫了一杯Stella, 系新界区既酒吧. 价钱方面, 比市区的平一大截. Happy Hour 做到8点, 一pint Stella 只是$24. 同出面市区的比, 同样的酒, 同样的份量, 显得酒既贵平, 全部都是因应铺租多少而定. Stella, 比利时最出名既啤酒, 全名 Stella Artois, 比起其他啤酒, 苦味重DD, 酒精浓度亦较强. 感觉上, 酒量不好或初学饮酒既人, 不宜攞Stella黎"劈". 而且一定要冻饮, 摆耐左, 冻气冇哂
Stella, 比利时最出名既啤酒, 全名 Stella Artois, 比起其他啤酒, 苦味重DD, 酒精浓度亦较强. 感觉上, 酒量不好或初学饮酒既人, 不宜攞Stella黎"劈". 而且一定要冻饮, 摆耐左, 冻气冇哂, D苦味出哂黎......其他品牌如美国B字头只淡啤尚可唔够冻咁饮.
大电视播著Golf, 有Now即是有波睇. 纯感觉, 听球迷声, 总好过听猜拳声. 而且系新界区既open式酒吧饮野, 比市区的多了一份空气清新.