2013-07-08
好耐都无特登九龙城食泰国菜,当然要去探望一下顶顶大名既tony wong! 去到大概6点几,星期日都俾人扫哂d cake。望到个玫瑰花蛋糕都心花怒放。都有七,八个人系舖头入面,舖仔细细都几逼下,要:唔该借借先行到去入面。 有好多新款,睇到人眼花,睇左咁多件,件件都想食,最终拣左件新既 Raspberry ST Honore Gateau ($45),同好高既 Cherry Napoleon ($42)。 先件新既 Raspberry ST Honore Gateau。呢件cake深深吸引我,应该用左好多工夫系呢件靓靓细细件cake上面,净系卖相已经好吸引人。先试小小 Raspberry cream,先系淡淡既味道,之后就带出酸味,哗,好酸呀,原来唔可以就咁单食,连埋下面d Napoleon食,好夹,酸味中和左,亦无盖过 Napoleon 既牛油香,脆脆的酸酸的,很清新,百吃不厌!连我呢个唔中意食 cream既人都觉得好易入口!上面几块薄薄脆脆既猪古力就成了点睛之效,总有一个角度系好似坐山咁,三尖八角,成件艺术品味。好睇,亦好食。猪古力味好浓,浓到有一丁点儿苦既味道,加上下面的 Napo
上面几块薄薄脆脆既猪古力就成了点睛之效,总有一个角度系好似坐山咁,三尖八角,成件艺术品味。好睇,亦好食。猪古力味好浓,浓到有一丁点儿苦既味道,加上下面的 Napoleon 比较甜,起左一个 balance既作用。
其实中间仲有猪古力 cream,我都系爱黎同下底既Napoleon一齐食,好快就俾我ko左。总结黎讲,呢件cake,可以话系接近完美,但真系有唯一一个唔好处,就系好难切黎食,一切落去要禁住另一边,如果唔系就切唔到。但一切落去Napoleon 碎碎就飞哂出黎,所以呢个cake要好小心好小心咁食。