2020-05-13
今日嚟到呢一间走中高档路线嘅火锅店,佢并唔系任饮任食𠮶只,只系重庆黎既过江龙。佢嘅装修亦都系主打木材简约路线,同一般嘅火锅店好唔同。未食火锅之前会先送上一碗热辣辣嘅雪耳红枣糖水,系食热气野之前先俾你润一润,好窝心。菜单嘅选择亦都好多,由唔同部位嘅肉类,去到各式各样嘅蔬菜都一应俱全,无论你系钟意食肉定食菜都一定满足到你要求。我哋选择咗一个普通辣拼蕃茄汤底,唔好以为普通辣好小事,绝对有我哋平时食鸡煲中辣既程度!麻辣汤底个面𠮶一层油系牛油,所以食落有少少骚味,但系配搭肉类或者唔吸汤既食材就啱啱好啦。介绍吓今晚叫咗比较特别嘅食材:第一样系麻辣牛肉。佢系喺一块块嫩牛肉片上面再加左好大量嘅麻辣腌料,再放埋落个麻辣汤度煮,真系辣上加辣,不过食得辣嘅人就会觉得好爽!另一样系大刀牛肝,平时食猪膶食得多,好少会食牛肝。其实牛肝同猪润嘅口感非常相似,不过我觉得牛肝味道比较淡,仲好食过猪膶添!内脏部位亦都系推介放落麻辣汤底度煮。之后就系蔬菜类,今日比较推介嘅系功夫莴笋片,同埋鲜炸豆皮。两样都系食口感而且煮好短时间就食得嘅材料,莴笋片同两个汤底都好夹,因为佢批到好薄,所以口感一流。相反个豆皮就好脆,做到响铃𠮶个
之后就系蔬菜类,今日比较推介嘅系功夫莴笋片,同埋鲜炸豆皮。两样都系食口感而且煮好短时间就食得嘅材料,莴笋片同两个汤底都好夹,因为佢批到好薄,所以口感一流。相反个豆皮就好脆,做到响铃𠮶个效果。
嚟呢一间火锅店食过几次,暂时未有食到边一样野系中伏,所以觉得算高质,每次都系keep住五百几蚊埋单。