2007-08-20 22 浏览
老外同事成日用自己嘅方法记中文,例如"太兴"佢会译成"too trendy"。今日九个人去"too trendy"食晏,叫咗7碟粉面饭同两碟油菜,包括蒸肉饼饭、乳猪义烧饭、烧鸭鸡饭、星洲炒米、扎肉炒面、瑞士汁牛肉炒河同咖喱牛腩饭。肉饼饭肉饼同饭分开上,肉饼得1cm厚,跟本唔够𩠌晒碟白饭,星米太辣,比咖喱牛腩饭更辣,烧味须然出色,但份量少,同肉饼一样,唔够𩠌晒D白饭。今日点咗杯咸柠七,竟然有意外惊喜,好饮好舒喉,不过杯咸柠七要成$20,都几贵。须然呢间店麻麻,但系我都会继续帮衬,因为老外同事至爱佢地嘅薄切切蒸肉饼饭,佢成日都让住要去食"meat biscuit",所以间中都会就下佢。