2022-08-13 2012 浏览
自从食过1次苏妈之后,已经觉得唔错,可以再帮衬,知道佢喺沙田新城市广场新开另一副线Toss 苏妈·苏妈,一直都想去食。咁啱最近新城市广场有日本插画家Keigo嘅摆设打卡位,去影相就可以顺便食埋苏妈😃一贯嘅人龙店,去到餐厅门口已见到唔少人喺度等紧,好彩我一早已经摇距取票,等左阵就可以入坐。👍 苏妈·苏妈除左食物够吸引之外,佢嘅装修风格亦系我喜欢嘅卖点。呢间新店嘅装修好靓,啡色、墨绿色做主调,枱面嘅彩砖极具马来风,整洁、缤纷嘅色彩啱晒打卡影相。讲返嘢食,今日叫左一字骨肉骨茶($158)同海南鸳鸯烧面包($48)。其实本人好钟意食肉骨茶,但只系偏好星加坡肉骨茶多d,因为唔太钟意马来西亚肉骨茶嘅药材味。所以之前一直都无食过苏妈嘅肉骨茶,但睇过其他食评话呢度嘅肉骨茶药味唔浓,咁今日就即管叫嚟试吓真唔真。🥘细细个砂锅但好足料,有5件大小唔同嘅排骨、4件厚肉冬菇、3件豆卜、仲有枝竹同杞子。肉骨茶真系无浓重嘅药材味,反而肉味几香,容易入口。一字骨几腍,肉唔算嚡,点酱油食会有d甜味。最钟意系冬菇,细件但肉厚,索满肉骨茶嘅味道,咬开入口时尝到冬菇嘅香,混和肉骨茶嘅浓汤,好好食。🥪海南鸳鸯烧面包系因为相片嘅

一字骨肉骨茶

🥪海南鸳鸯烧面包系因为相片嘅啡色多士厚牛油所吸引。原来鸳鸯系牛油+咖央馅料,卖相好靓。牛油嘅咸香中和左咖央嘅甜腻,味道配搭出色,加埋香口嘅多士,好钟意呢个,成为下次必食之选。

海南鸳鸯烧面包

影影吓相发觉,Menu嘅相像真度极高,好多时menu会见到一行细字 "食物相片只供参考",但呢度嘅食物还原度极高。📸

2022-08-12
一字骨肉骨茶