2013-08-19
食点心对香港人唔单止喺一种菜式选择,更喺一种高兴相聚嘅饮食文化,尤其一大棚人一齐去饮茶,想点就点,宁舍无拘束,轻松又自在,叫满一枱点心,有大有细,够晒阵势,令人睇得畅快,食得开怀!依家点心专门店开得多的是,无分早晚,咩时候都可以食点心,今晚,又再跟老友嚟试菜并开怀一番,有讲有笑叹点心,选址就晌中港城平台嘅「功夫点心」,好多人都话佢位置隔涉、偏僻唔显眼,哈哈,对小弟而言,就啱啱相反,因为小弟喺西铁线居民,由中港城行5分钟就到西铁柯士甸站,搭两个站就返到美孚!以往所去过嘅点心专门店都比较窄小,但估唔到功夫点心内在环境除咗装潢雅致外,空间非常宽敞阔落,配合墙边多组屏风镜饰,衬以柔和灯光,让人感觉不局限,挺舒服!虽然处于尖沙咀区,取价亦算合理,茗茶每位收$6(要加一)。点心纸有趣、有心思,成本武林小秘笈咁样,打开列晒所以点心款式及单价,一共有40多款,中英对照方便外籍人士,种类分为各式蒸点、黄金煎炸、即拉肠粉、生滚粥、煲仔饭、汤面、其他、原盅炖汤、甜品及饮品,部分红圈喺「功夫推介」,可稍加留意。如果啲种类改为招式名,例如:蒸点改为「神笼出蒸」,生滚粥改为「滚滚如来」(可能有啲夹硬),但就抵死得
由于两款炖汤都实在太正,虽然晌点心纸内位列尾角,又无列为「功夫推介」,但都想首要介绍佢哋,因为确喺值得推介!
鲜人参炖土鸡
瑶柱淮山鸡脚炖螺头
两款炖汤都好得,据介绍喺以原盅蒸炖成4粒钟,所以绝对够火喉,再者,稍稍捞起汤渣,足见真材实料无欺场,配以古色古香嘅紫砂茶壶盛汤,既典雅,又耐热。好睇唔好食喺无用架,但前者「鲜人参炖土鸡」参味强劲,未饮都闻到,汤色清澈不俗,味道带甘,清甜不腻;后者「瑶柱淮山鸡脚炖螺头」同样货真价实,瑶柱、淮山、鸡脚、螺肉尽见,汤味比炖土鸡更鲜甜,浓而不俗,是晚惊喜! 各式蒸点($18-$28)
功夫笋尖虾饺皇 $9/只(两只起):叫得虾饺皇,虾嘅用料自然唔怠慢,以缅甸虾做馅,虾肉够大够多唔手软,口感几鲜爽,饺皮晶莹够薄身,软韧唔黏牙。 蟹子香菇烧卖皇 $9/只(两只起):烧卖皇本身不俗,猪肉打得松化,内里又加有虾肉,蟹籽咬落啪啪声,要挑剔个人觉得香菇味未够突出啫。
怀旧绵香马拉糕 $18:马拉糕独立个别咁做,所以呈半球体,且预先一开六,方便食用。口感确实松软,原来师傅将粉团先后发酵3日,所以有此效果,此外,味道清香唔错!
翡翠带子凤眼饺 $28:属最贵嘅蒸点,少少蟹籽做点缀,凤眼外型颇悦目,饺皮软绵烟韧,翡翠用上西芹,口感清爽,加埋虾仁、带子,故然鲜味好食。 黄金煎炸($18-$28)
酥皮香麻萝卜饼 $25:饼身炸得金黄有光泽,外皮香脆酥麻,满满芝麻香,再咬入啲带点柔韧。好可惜萝卜馅略为少,且萝卜味亦未够鲜明,作为「功夫推介」,感觉未如期望。
蒜香鲜虾长春卷 $22:长长嘅春卷以香槟杯盛载,春卷咬落唔油又香脆,虽然内里虾胶唔太多,但蒜香十足㖞! 凤凰煎糯米鸡 $25:依个煎糯米鸡称得店内创意招牌,见好多食评都有赞,所以点可以错过。糯米鸡喺晌中央工场预先做成半制成品,即叫即以慢火推煎,口感有趣,既有焦香脆口,又有糯米嘅烟韧,馅料就跟同食平常嘅糯米鸡咁,不愧喺店内最受欢迎嘅点心。 即拉肠粉($24-$28)
肠粉一共有4款:碧绿带子、韮菜原只鲜虾、翡翠叉烧及特级金菇牛肉肠,店方安排了后两者。
翡翠叉烧肠 $24
特级金菇牛肉肠 $24
肠粉皮拉得都够薄,但唔算好滑溜,但馅料落得无欺场,翠玉瓜搭叉烧稍为大路啲,反而个金菇配牛肉几特别。 生滚粥($32)、煲仔饭($29)、汤面($38)类都无叫,因为感觉太饱肚,难以试到更多点心款式。晌 甜品之前,再试埋两款其他类别。
其他类别($24-$34)
「其他」就等同杂项,难以分类所以摆埋一齐,价格幅度亦比较阔,由最平嘅红油抄手、浓汤北京水饺卖$24,到最贵嘅上汤云吞鸡及荷叶饭卖$34。
鲍汁凤爪 $32:一份约有5只左右,以鲍汁嚟扣凤爪,当然鲍汁味喺卖点,凤爪非常入味,又够晒软腍,唔错唔错!
鲍片鸡粒糙米荷叶饭 $34:荷叶饭唔会太大份,三几个人夹份食唔怕食唔晒,饭粒带有少少荷香,店家强调荷叶绝对唔会翻用,最得欢心喺加入埋少量红米嚟做,更感健康;配合埋鲍片、鸡粒,比起点煲仔饭有特色得多。 甜品($18-$20)
虽然喺点心专门店,唔喺糖水铺,都有4款甜品供应,小弟实属嗜甜之人,自不然大贪啲一次过想试晒4款啦,反正个肚已经预晒位食甜品架喇。
雪沙香芒卷 $20:直接啲讲,就喺香芒糯米糍,雪白嘅糯米糍外皮沾满椰丝,大大块芒果厚肉包在其中,睇落已经好吸引。一啖过成件放入口,感觉冰凉,又一口椰香,跟住就喺芒果嘅鲜甜,泰国芒果然正呀!
红映菊花卷 $18:斋睇名点都估唔到喺咩,但一上枱,啊!原来喺咁,酒楼常见嘅「菲林」芝麻卷嘅菊花版,入口先知原来喺热食,真喺惊喜再惊喜,菊花味极之突出,感觉清幽,又无过甜,怪不得大家都佢评价甚高。
鲜芒果布甸 $20:外表犹如平凡嘅芒果布甸,但亮点食落你就知,内里非常多新鲜芒果肉,香甜味美。
蜂蜜脆蛋散 $18:虽则蛋香味唔算好重,但脆口度无庸置疑,又唔黏牙,蘸上蜂蜜更添甜润。 总结一下,点心整体味道不俗,部分款式有惊喜,如炖汤、煎糯米鸡、 甜品,当然亦有啲喺大路货式,普普通通,但总要照顾一吓唔同人嘅需要。作为止一止食点心瘾,功夫点心大可列入try list都食得过,况且佢哋分店唔少,港九新界都有。希望店方晌品质上继续努力,不断提升质素,使出更多真功夫!