2016-02-21
Red velvet cupcake 是我心头好。但要找它的踪迹一点也不易。今次买到twelve cupcake 的红丝绒特别版和sift 的比较一下。Twelve cupcake 的旦糕和sift 的差不多大小。而这家用上彩色朱古力作装饰,睇得又食得 。一咬下去,表面的cream cheese icing 的比较结实一点,和甜一点点,食到少少糖粒,唔够幼滑。 个人觉得这cream cheese 的酸度唔够,突出唔到cream cheese 的独有味道。而sift 的cream cheese icing 则比较多一点点,幼滑一点同酸甜多一点,仲有淡淡柠檬香。 而旦糕方面, 两家都做到好松软。twelve cupcake 的旦糕有点松散,唔够湿润,似朱古力旦糕多过red velvet;这方面sift 又做得比较moist同 口感轻盈丝滑。