今日个午餐太轻盈,想食个下午茶,经过佐敦呢间U@Cafe就即管试试。呢间系一间地舖cafe,得几张枱,座位唔多。餐牌有岩烧火焰吐司,星级蛋糕套餐,特色软包三文治,米芝莲意大利芝士咖啡蛋糕同野饮。野饮有咖啡,朱古力,茶同果茶。我地叫左唔同野食试试。岩烧火焰吐司岩烧火焰吐司配咖啡$60,而配茶就$56。岩烧火焰吐司卖相唔错,都好大份,好香柚子味!吐司有三块,烧得外皮香脆而入面满布香甜柚子酱,上面仲加左唔少柚子皮。原来中间有肉松,咸香肉松中和一吓香甜嘅柚子酱,味道唔会过甜!随碟附送四条香脆嘅脆脆条,虽然满布糖粉,但系完全唔甜。脆脆条有得卖。阿尔卑斯山 $52系众蛋糕款式当中叫左呢个叫阿尔卑斯山既蛋糕,有覆盆子,希腊乳酪同朱古力。造型几精致,蛋糕顶有金箔,外面围住白朱古力!入面原来有几层,有覆盆子外皮包住希腊乳酪同覆盆子慕斯等等,一d都唔heavy,而质感好滑。随碟附送四块曲奇,包括两块蜜瓜味,一块西瓜味同一块原味。曲奇都几松化,蜜瓜味特别香。曲奇都有得卖。冻朱古力,冻柚子蜂蜜冻朱古力正价$38,冻柚子蜂蜜正价$32。两杯都大大杯。冻朱古力香滑唔过甜,冻柚子蜂蜜系清甜嘅柚子味,唔算太甜。米芝莲

阿尔卑斯山 $52

曲奇

米芝莲意大利芝士咖啡蛋糕

临走店员特登请我地试试准备开卖既米芝莲意大利芝士咖啡蛋糕,系由米芝莲师傅整既。手指饼干湿润度刚好,咖啡味同酒味又唔过火,味道同湿润度都调得几好。上面仲加左一粒新鲜蓝莓装饰。
米芝莲意大利芝士咖啡蛋糕

今日友人请客,唔知埋单几钱,好似做紧八折。老友下次埋单记得我既!
2021-05-13
下午茶