2023-06-18
最近迷上铁板烧👋🏻😜今次嚟到尖沙咀嘅N28日式铁板烧专门店。呢度👨🏻🍳主打西日fusion风格,大厨自家制酱汁同调味系呢度嘅卖点👏🏻😎午市有两款厨师发办套餐,分别为$680/位或$1380/位,丰俭由人👐🏻😽我哋想食和牛同鹅肝,所以拣咗$1380套餐👏🏻😂.🝮北海道天使虾他他上桌时烟熏效果igable💕,打开又系另一番惊喜,刺身他他上面铺满飞鱼籽🕋,加上食用花点缀,卖相靓靓❣️配上柚子酱醋汁,味道鲜甜而清新🌱.🝮北海道海胆茶碗蒸 茶碗蒸主体软滑,配上海胆冇得输👏🏻😎.🝮日本粒贝 |昆布汁 |牛油汁鲜味香醇🫶🏻.🝮帆立贝帆立贝肉质鲜嫩,煎至外脆内软,配上法国羊肚菌、鱼肝酱,酱汁加入黑椒,略带微辣,惹味可口🙌🏻😺.🝮印尼大虾 |海胆松露酱🦐大虾熟度刚好,肉质爽口弹牙,虾味满满,配上海胆松露酱食,味道更有层次😋;虾头满满香浓虾膏,齿颊留香🤤.🝮清酒煮地蛤配舞茸菇地蛤鲜甜、无沙,🍶清酒喺烹煮过程中,已挥发得七七八八,但米香仍在,舞茸菇索晒啲汤,相映成趣🤝🏻😽.🝮南非鲍鱼鲍鱼爽口弹牙,表面放上红椒丝,沾鲍鱼肝酱食,好好味👍🏻😻🝮海胆松露酱|法国鹅肝|山芋饼 |白松露酱|蓝莓|红莓鹅肝大大件且甘香
🝮北海道天使虾他他
🝮北海道海胆茶碗蒸
茶碗蒸主体软滑,配上海胆冇得输👏🏻😎
🝮日本粒贝 |昆布汁 |牛油汁
鲜味香醇🫶🏻
🝮帆立贝
🝮印尼大虾 |海胆松露酱
🝮清酒煮地蛤配舞茸菇
🝮南非鲍鱼
鲍鱼爽口弹牙,表面放上红椒丝,沾鲍鱼肝酱食,好好味👍🏻😻
🝮海胆松露酱|法国鹅肝|山芋饼 |白松露酱|蓝莓|红莓
鹅肝大大件且甘香浓郁,配山芋饼 、白松露酱同莓类,各种食材配合得宜👐🏻😺
🝮日本金雕立鳞烧|龙虾莎莎|南瓜忌廉汁
见住👨🏻🍳师傅三扒两拨,将滚油淋上鱼皮表面,现在鱼鳞逐片立起,十分治愈👏🏻😻食落索索声,鱼身鲜味而保持软滑,龙虾莎莎•南瓜忌廉汁,反而来得清新爽✨✨
🝮宫崎A5和牛厚烧 |面豉酱|昆布丝|盐 |炸蒜片
和牛肥瘦均匀,厚切能保持口感,配不同酱汁或配料食,各有风味🌀
🝮特色炒饭|樱花虾|蔬菜粒|和牛粒
炒饭炒得干身而粒粒分明,香口而不油腻,已看出师傅嘅功架💪🏻
🝮甜品
日本蜜瓜鲜甜,又有清爽味蕾效果🫰🏻😻😿
💁🏻♀️💁🏻♂️整体喜欢指数:♥︎♥︎♥︎♥♡︎
呢度嘅店员态度友善,可以同食客打成一遍💮
Serve我哋嘅师傅虽然比较寡言,但处理食材方面却有一身好武功🔪🍴,睇住佢处理食材,好似系铁板上跳舞咁💃🏻🕺🏻系赏心悦目而美味嘅一餐!