2022-10-26
稻埕一听个名就知道系台湾菜,但佢嘅菜式食材配搭几有创意,加上喺卖相同摆盘上都好花心思,又有唔同cocktail,今晚约埋朋友一齐去试试~先叫饮品,台湾凤梨咁出名,我就叫咗杯「Pineapple Paradise」,以冧酒做底,味道有层次,冇药水味,酒味唔会太重,用嚟做餐酒唔错。朋友叫咗最打卡嘅气球小女孩,店员一送上呢杯cocktail 大家即刻自动自觉开手机拍片😂😂😂 气球好得意,如果唔咁快笃爆佢就仲正~前菜先叫个话梅小山药开开胃,淮山切到细细粒,爽爽地几好食~重头戏系佢嘅九孔鲍鱼,我地都系冲住呢个而嚟,白卤水味道啱啱好,鲍鱼大只又唔韧,仲有块索汁嘅、类似甜不辣嘅豆制品垫底,好正~食完冻嘢就饮返个热汤,有四个蛋白泡泡球嘅蟹肉脆米金汤玩味十足,我地四个人一人有一粒波波,一咬落去即刻融化,好得意~主菜方面叫咗盐酥波士顿龙虾脆角豆金瓜、黑松露鲜白合花同埋铁板香煎一口鹅肝牛小排,龙虾系一口大细,有八粒好易分,啲蔬菜片全部烘到劲脆,调味出色;黒松露白合花味道似薯蓉,呢个干燥天气食白合止下咳就啱晒;鹅肝入口即溶,牛小排都唔韧,盘边有半熟蛋好有韩式feel。最后叫埋个八斗子炒饭,非常足料,加埋肉松甜
前菜先叫个话梅小山药开开胃,淮山切到细细粒,爽爽地几好食~
最后叫埋个八斗子炒饭,非常足料,加埋肉松甜甜地唔错~