2022-03-21
𝗖𝘂𝗹𝘁𝗶v𝗮𝘁𝗲 🍽有𝗔𝗻𝗻𝗶v𝗲𝗿𝘀𝗮𝗿𝘆 𝘀𝘁𝗮𝘆𝗰𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻,点少得𝗔𝗻𝗻𝗶v𝗲𝗿𝘀𝗮𝗿𝘆 𝗺𝗲𝗮𝗹🤩🤩🤩 本来𝗯𝗼𝗼𝗸咗𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿,但当然系冇办法之下改咗做𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵😛😛 𝗖𝘂𝗹𝘁𝗶v𝗮𝘁𝗲系其中一间我想试咗好耐嘅新餐厅❤️ 餐厅系𝗼𝗽𝗲𝗻 𝗸𝗶𝘁𝗰𝗵𝗲𝗻设计,全部都系高枱高凳。一坐低就有杯𝘄𝗲𝗹𝗰𝗼𝗺𝗲 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸🥂 得知我哋庆祝𝗮𝗻𝗻𝗶v𝗲𝗿𝘀𝗮𝗿𝘆,将玫瑰花瓣切成心心❤️放喺枱上,好有心思🥰🥰 我哋成个用餐过程都无摧毁个心😂😂𝗖𝘂𝗹𝘁𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝘀𝗲𝗿v𝗲 𝗦𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁 𝗠𝗲𝗻𝘂 所以要当日先知道𝗺𝗲𝗻𝘂有咩𝗶𝘁𝗲𝗺𝘀,以确保用材新鲜。所有菜式都好创新,摆盘好精致,味道好特别❣️首先开返支红酒先❗️𝗖𝘂𝗹𝘁𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝘄𝗶𝗻𝗲 𝘀𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻以美国酒为主,我哋就叫左支𝗕𝘂𝗲𝗵𝗹𝗲𝗿 V𝗶𝗻𝗲𝘆𝗮𝗿𝗱🍷同大部份嘅菜式都好夹。首先介绍𝗮𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘀𝗲𝗿𝘀,𝗵𝗼𝗻𝗲𝘀𝘁𝗹𝘆唔系好啱我口味😂😂 我个人唔太喜欢𝗯𝗲𝗮𝗻𝘀同有香料味嘅菜式😛 所以𝗬𝗮𝗿𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻就唔太合我口味😛😛 头盘自己比较喜欢𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿𝗻𝘂𝘁 𝗦𝗾𝘂𝗮𝘀𝗵😍 香浓鲜甜😋 系我钟意嘅𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗿𝗲🥰
首先介绍𝗮𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘀𝗲𝗿𝘀,𝗵𝗼𝗻𝗲𝘀𝘁𝗹𝘆唔系好啱我口味😂😂 我个人唔太喜欢𝗯𝗲𝗮𝗻𝘀同有香料味嘅菜式😛 所以𝗬𝗮𝗿𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻就唔太合我口味😛😛 头盘自己比较喜欢𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿𝗻𝘂𝘁 𝗦𝗾𝘂𝗮𝘀𝗵😍 香浓鲜甜😋 系我钟意嘅𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗿𝗲🥰 亦都好享受佢慢慢倒出嚟嘅视觉效果😂😂😂
𝗕𝗶𝘁𝗲 𝗼𝗳 𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 🥗🐟
(𝘛𝘢𝘳𝘥𝘪v𝘰 𝘵𝘢𝘳𝘵, 𝘤𝘩𝘶-𝘵𝘰𝘳𝘰 𝘵𝘢𝘤𝘰)
𝗬𝗮𝗿𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻 🍀
(𝘈𝘮𝘦𝘳𝘪𝘤𝘢𝘯 𝘵𝘳𝘰𝘶𝘵 𝘳𝘰𝘦, 𝘨𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘴𝘤𝘢𝘱𝘦, 𝘱𝘢𝘯𝘥𝘢𝘯)
𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿𝗻𝘂𝘁 𝗦𝗾𝘂𝗮𝘀𝗵 🎃
(V𝘦𝘭𝘰𝘶𝘵𝘦, 𝘤𝘩𝘪𝘱𝘰𝘵𝘭𝘦, 𝘣𝘢𝘤𝘰𝘯)
到咗重头戏❤️🔥 我最期待嘅𝗺𝗮𝗶𝗻 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀 🥰🥰
𝗕𝗿𝘂𝘀𝘀𝗲𝗹𝘀 𝗦𝗽𝗿𝗼𝘂𝘁𝘀 🦆🥬
(𝘏𝘢𝘻𝘦𝘭𝘯𝘶𝘵, 𝘧𝘰𝘪𝘦 𝘨𝘳𝘢𝘴)
- 系我最爱嘅鹅肝呀😍😍😍 鹅肝烹调得岩岩好,系我钟意嘅- 𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗿𝗲,十分𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆小小流心🤤超正!配撘𝗵𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁同椰菜仔几特别,𝗵𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁带出咗鹅肝嘅甜味😋 椰菜仔经炒过后带焦香,超正❗️
𝗙𝗲𝗻𝗻𝗲𝗹 🦞🦞🦞
(𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳, v𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢, 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘪𝘮𝘮𝘰𝘯)
- 极之鲜甜嘅龙虾🦞🦞🦞 好嫩滑🤤🤤🤤 同- 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗶𝗺𝗺𝗼𝗻一齐食更为突出龙虾嘅鲜甜❤️🔥呢个系𝟭𝟬𝟬分嘅配搭‼️💯
𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗛𝗲𝗶𝗿𝗹𝗼𝗼𝗺 𝗣𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝗲 🦌🥩
(𝘕𝘦𝘸 𝘡𝘦𝘢𝘭𝘢𝘯𝘥 v𝘦𝘯𝘪𝘴𝘰𝘯 𝘭𝘰𝘪𝘯)
- 呢道菜式系当天的- 𝗠V𝗣‼️系鹿肉呀🤩🤩🤩 喺香港好少地方可以食到,亦都好多人未必敢食🥲 我系食肉兽当然咩肉都食🤪 好耐冇食过咁嫩嘅肉🚨🚨🚨🤩🤩🤩‼而且️肉味好香浓,更胜于我最爱嘅𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻🥩🤩 如果将来可以再食到就好🥰超正😍😍❣️
𝗖𝗮𝗯𝗶𝗻 𝗧𝗿𝗲𝗮𝘁𝘀 🍮
- 甜品唔记得影,但呢个𝗰𝗮v𝗶𝗮𝗿 𝘀𝗺𝗮𝗹𝗹 𝗰𝗮𝗸𝗲🧁超正😍😍😍 之后仲有𝗱 𝗯𝗶𝘀𝗰𝘂𝗶𝘁𝘀 𝘁𝗿𝗲𝗮𝘁🍪 由于我哋太饱就𝘁𝗮𝗸𝗲 𝗮𝘄𝗮𝘆咗😛 (𝗯𝘁𝘄, 佢哋啲𝗽𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀真系好好食😋)
𝗗𝘂𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗲𝗮𝗹,餐厅员工仲俾我哋试好多唔同嘅酒去衬托唔同嘅食物☺️ 全部员工嘅服务都超级好❣️当然𝗖𝗵𝗲𝗳都会讲解一下每道菜式😊 好钟意坐𝗖𝗵𝗲𝗳 𝗖𝗼𝘂𝗻𝘁𝗲𝗿,可以欣赏每道菜嘅制作过程❤️
美中不足嘅系⋯对于每样菜式都要慢慢影相嘅我来讲,上菜速度有啲太快🥲 如果可以上慢少少就𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁啦👍🏻 期待佢哋下一个更啱我口味嘅𝗺𝗲𝗻𝘂🤪🤪 𝗪𝗶𝗹𝗹 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗿𝗲v𝗶𝘀𝗶𝘁 😉😉❣️