2021-10-03
疫情下,周围都开多左好多Omakase店!不过,铁板烧就真系比较少食。趁著假期,走入去元朗行下😍同埋试下呢间一直都想试既铁板烧Lunch😍睇睇menu,同朋友黎,所以我地叫左个二人set($980)👍都有成9样野食😍order完我已经好期待😝厨师开始整铁板烧之前,佢先show俾我地睇今日会食既新鲜食材😍我见到只鲍鱼同虎虾劲大只,对眼已经发晒光🤤之后师傅就系我地面前逐道菜整同埋介绍返所用既食材同埋sauce,都几健谈,令到我地成餐饭食得好开心🤗前菜-沙律🥗:入面有蜜瓜、车厘茄、parmaham同埋日本白粟米🌽成个配搭好fresh,个白粟米超甜,好好食👍季节烧鱼🐟:厨房将鲷鱼连鱼麟煎,我都系第一次咁样食,好脆身😍鱼麟位好脆身,而肉身又好滑嫩👍配师傅自调酱汁,入面其中一样系有茄汁,所以食落好开胃👍南非鲍鱼:鲍鱼好大只😍厨师好细心咁将鲍鱼𠝹井字,等我地易切d,另外再配埋厨师自己调既鲍鱼干酱,味道好浓郁😍好有咬口。加埋皇帝菜一齐送入口,好有口感。特上大虾:用左沙巴虎虾🍤,好大只,劲多虾膏😍睇住师传将虾同虾膏分开2边处理,最后将煎香晒既虾膏淋上虾肉,再配紫椰菜,唔会感觉太腻,虾都几爽口👍鹅肝:一上
鹅肝:一上鹅肝,fd好快就拧头话鹅肝好漏,俾埋我食😂经我说服左几次后,佢试食左啖,话几surprise唔会话觉得漏!
厨傅将鹅肝配煎香左既面包,面包食落好脆身,而鹅肝加左黑醋汁,所以感觉唔漏,油香好正👍
特定牛肉:煎前会问想要几成熟,我地拣左medium well,今次用左封门柳,食落好重牛味!上碟时,2边分别有盐昆布同埋自家磨既wasabi 沙律酱,盐昆布几特别,调到牛味出黎,wasabi 沙律酱就少少辣但又好fresh,解油腻感
面鼓汤、炒饭:最后上既系黑松露炒饭,上面再加上鱼籽,有口感又好有松露香!不过,真系未食到炒饭,其实都已经觉得好饱好满足🤤
雪糕:每人可以拣一款味道,我地拣左开心果味,食落好nutty好绵!厨师好推介芝士,结果送多球芝士味俾我地试,食完成个口都系好浓香既芝士👍个雪糕一d都唔hea!
🌸厨师好热情好客,可以倾下计,感觉好好!
🌸如果有特别酒想要,可以预先叫餐厅帮你订定😍
🌸厨师话佢地会不时转menu,换菜式,等黎过既人唔会话食到闷👍
🌸好欣赏厨师自调既酱汁,好有新鲜感!
🌸视觉、味觉享受