2014-01-03
Waffles 可以话系近一、两年香港最大热既食物之一,唔少cafe或食店都有售卖waffles 甚至开设专门店卖waffles。其实waffles 主要比利时式同美式,比利时式都有分两种,Belgian waffle同Liège waffle 。Belgian waffle,waffle既饼身会较厚,格仔会较Liège waffle大啲。而Liège waffle,源自比利时其中一个城市--Liège,体积较Belgian waffle细,实身啲同埋因为有caramel所以令到呢种waffle有少少甜。美式waffles 格仔系细过比利时既waffles,而且更薄身。而呢间WAFFFLE! 就主打售卖正宗比利时既waffles。店铺位于嘉咸街,一提起嘉咸街,大家会谂起啲咩?『嘉咸横街中,大宅门里,百态混聚,共冶出生趣。』我就谂起香港歌手谢安琪歌曲入面既呢一句!嘻嘻 嘉咸街其实好易去,如果大家识去结志街某一间十分出名既茶餐厅"兰xx"的话,喺呢间茶餐厅一路向前行第二条横街转左上去就会到WAFFFLE!。WAFFFLE!门面一入到去WAFFFLE!,大家会见到有唔少半熟既waffle
而呢间WAFFFLE! 就主打售卖正宗比利时既waffles。店铺位于嘉咸街,一提起嘉咸街,大家会谂起啲咩?『嘉咸横街中,大宅门里,百态混聚,共冶出生趣。』我就谂起香港歌手谢安琪歌曲[最后晚餐]入面既呢一句!嘻嘻 嘉咸街其实好易去,如果大家识去结志街某一间十分出名既茶餐厅"兰xx"的话,喺呢间茶餐厅一路向前行第二条横街转左上去就会到WAFFFLE!。
WAFFFLE!门面 一入到去WAFFFLE!,大家会见到有唔少半熟既waffles 喺热炉上存放住等客人order。
Pre-made waffles 当有客人order waffle既时候,店员就会将本身半熟既waffle 再翻热。WAFFFLE!主要售卖三款waffles。第一款系the Classic ,(即系传统比利时 Liège waffle),第二款系the Wafffle! Devil (用上比利时朱古力fill左喺waffle入面),仲有一款就系每周精选。
Toppings 大家可以喺waffles 上面加toppings,加一款toppings 就加$5,加两款toppings 就加$8,而如果你贪心啲想加晒所有toppings 既话,可以加$15。Toppings 既选择有whipped cream,nutella,chocolate chips,strawberries,kiwi fruits,banana,Belgian speculoos biscuits, crispy balls 同 cookie crumbs等。店员几有礼貌,而且会每种toppings都会有介绍。
Nutella Nutella 呢款朱古力味浓既朱古力酱相信全球拥有大批fans,而WAFFFLE!店内有唔少好大樽既 nutella 摆放,真系望见都兴奋!
店内墙身 店内面积唔大,大约有7个位,入面墙身几特别,因为系一块白板,比你任意涂上自己想写既字或者图案。
Wafffle! Devil + all toppings ($28+15) 我叫左Wafffle! Devil加晒所有toppings,系咪好震撼既感觉? Wafffle! Devil 其实系waffle 入面加上了比利时朱古力,朱古力味其实几浓。呢度既生果toppings,例如banana,kiwi fruit同strawberries都几新鲜,crispy chocolate balls同cookie crumbs都 好脆口,whipped cream 好smooth好滑,各款配料都唔错而且有佢独特既一面。
Waffle 标榜系比利时正宗waffle,呢款确实系几正宗,属于Liège waffle,waffles外层几脆身,入面就几chewy 同埋密度几高,味道上waffle本身系几甜,加上朱古力既香浓,味道系唔错。有啲人认为waffle呢种少少湿润加上chewy系成个waffle 根本未熟既感觉,有啲人就认为咁先够正宗。我个人认为确系有少少未熟透既感觉,但算系香港较贴近比利时waffle 水准既一间。当然,比利时正宗waffles 好食得多啦,而喺香港嚟讲,质素算唔错,waffles既外脆内软加上朱古力味浓拉番唔少分。
唔同人对于呢间既waffles评语都未必会相同,有啲喜欢美国waffles既人,会觉得唔好食。有啲比利时waffles 爱好者,又会认为未够正宗。钟意食港式格仔饼既人,又会可能认为呢间waffles 唔够格仔饼咁平咁地道。俗语有云:『咸鱼青菜,各有所爱。』任何人对于喜爱既标准都唔同,每个人亦有自由权利发表自己意见,咁先系呢个社会宝贵既地方。