我对观塘The Wave大厦并唔陌生,因为呢度有唔少餐厅,之前嚟食鸡煲多,但天气开始热,所以都想转转口味。呢晚我哋就转场过咗隔离嘅🍽西餐厅「Mini Friday」,好彩有订枱,有88折之外,仲确保唔使等位,估唔到平日晚都咁爆场。餐厅有做晚市套餐,由$168至$258不等,有齐前菜、汤、主菜以及加$1有甜品,其实几丰富,不过我想食嘅不在此列,唯有散嗌🙈。主菜单选择几多,有薄饼同小食等,价钱就中矩中举啦。餐前小食系墨西哥脆片配芝士酱🌮,脆片好松脆,芝士酱好浓,夹埋食好正,仲要系免费㗎。芝士温泉蛋焗牛脷薯粒($108),呢个小食一啲都唔小,热锅上放满牛脷粒同薯仔,上面再铺芝士拎去焗,热辣辣送上不得了,🧀芝士拉丝效果好澎湃!薯粒其实好大粒,应该系新薯嘅一半,🥔夹夹埋埋可能有成十嚿,食完呢碟已经饱咗七成。牛脷细细粒,口感好淋👅,食落有啲似午餐肉味🤣。明太子忌廉带子手卷粉($148),明明有DIY Pasta餐嗌,我都唔要,系因为明太子酱同手卷粉实在太吸引😍。酱汁超浓超Creamy,不过无乜明太子嘅辣味,手卷粉造型有啲似长通粉,但系冇封边的,口感则非常有嚼劲,兼且好挂汁。𩠌料有三文鱼子同三大粒带
芝士温泉蛋焗牛脷薯粒
芝士温泉蛋焗牛脷薯粒
明太子忌廉带子手卷粉
明太子忌廉带子手卷粉
明太子忌廉带子手卷粉($148),明明有DIY Pasta餐嗌,我都唔要,系因为明太子酱同手卷粉实在太吸引😍。酱汁超浓超Creamy,不过无乜明太子嘅辣味,手卷粉造型有啲似长通粉,但系冇封边的,口感则非常有嚼劲,兼且好挂汁。𩠌料有三文鱼子同三大粒带子,带子系刺身级,又大又肥,仲好鲜!
皇牌威灵顿牛柳
皇牌威灵顿牛柳
皇牌威灵顿牛柳($298),威灵顿牛柳卖呢个价钱其实算平,份量仲要非常大件。酥皮外层焗得几靓,内层就涂上黑松露,所以好香,不过我略嫌有少少湿。🥩牛柳方面,生熟度控制得宜,肉身呈浅红色,肉质嫩口易咬,牛味亦都浓郁🐮,净系食呢件牛已经令人满足。配菜方面,有薯蓉同三笋:甘笋、露笋同珍珠笋,份量相对牛扒少,哈哈。
薄荷特调
薄荷特调(无酒精)($88/Jar),餐厅提供嘅饮品预咗一班人饮🍹,所以以一榨榨为主,多人更可以叫XL。我呢款Mojito系用上薄荷🌱、青柠、糖水同梳打制成,饮落感觉清新,但又有啲似七喜。
总括嚟讲,我哋真系食到好饱,饮饱食醉后更觉得今晚系星期五Happy Friday🥳。呢度嘅食物出品好大份,多啲人Share食更为适合。环境方面,餐厅座位多,客人亦算坐得舒服。唔知疫情过后系咪会有Live Music听呢?