2012-07-17
今日终于约到朋友去Coco high tea 喇!呢个High tea 好似净系weekday 先有,所以唔易约到朋友嚟试。我地两个月仔被安排座喺Yamm的圆枱架位,私隐度好高,但其实成个场都唔多个五张枱有人,好似包场咁侍应礼貌地落单后,徐徐摆左个三层high tea 架我们先由下层的咸点(有四款)开始Roasted Beef & Onion Caramelized Curry Bagel:咖哩味不太突出,对不好辣的我觉得唔错,面包好松软,薄薄的烤牛肉生熟度啱啱好,唔会鞋口,牛肉上洋葱有令牛肉的味道提升,绝对发挥了绿叶的作用。Brie Cheese on Walnut Soft Roll:芝士汉堡由一块厚厚的芝士配合火箭菜及合桃组成,看似简单的一个汉堡却透视出设计者的心思,浓郁的芝士香有火箭菜中和腻感,再有合桃提升汉堡的口感,好味。Salmon Gravlax on Healthy Bamboo Charcoal Profiterole:黑色的面包配合鲜橙的三文渔,净系视觉效果已经得分不少。黑炭面包的味道与平时的没甚么分别,配合鲜味的三文鱼,根本就美味的保证Leek Quiche:蛋味
侍应礼貌地落单后,徐徐摆左个三层high tea 架
Leek Quiche:蛋味很浓,烟肉不多,整体而言,味道不错,但略嫌批底唔够脆身
Chocolate & Orange Sacher Torte Bar:朱古力味盖过香橙味,味道好味但不见特出
Baileys-Coffee Trifle:这个亦是high tea中,我其中一个推介甜品,这个 trifle 好滑,Bailey 同 Coffee 的味道好夹,最正系中间的脆脆粒,令口感增加
至于个Scone就普普通通,个酱就更加不值一提