2024-12-23
工展会开锣, 同屋企人嚟扫货扫货前紧系要食多d野有体力先可以入去战场啦~起维园对面嘅Fashion Walk行咗个圈, 见到呢间德国餐厅超抵食, 人头二百多包主菜和饮品, 仲有沙律吧, 冷热荤, 甜品任食以前起尖沙咀时食过, 印象食物环境气氛都唔错餐厅已有浓厚嘅圣诞布置圣诞节最钟意去西餐厅, 好有气氛当日都好多客人嚟帮衬,好热闹呢度出名系德国猪手, 职员仲会亲手帮客人将原只猪手切至小件我地点餐后, 都出去8下任食区有d咩东西先初时谂住二百零蚊, 任食嘅种类都唔会多得去边行了一个圈后, 我要收返以上说话任食区都有差不多30款食物系任食的, 仲会refill架, 一点都不hea其实每样食少少都饱咗, 搞到差d食唔落个主菜沙律都有6款德国出名嘅香肠, 德式pizza, 蛋饼, 串烧等等炸鱼圈餐汤及餐包冻盘除咗有沙律外, 仲有冻海鲜, 长期都满满的, 未见有空缺虾肉实净, 唔系霉虾Brunch set仲可以加钱转红白酒或啤酒, 呢d食物真系配啤酒就一流红色果只脆皮肠好食, juicy另外有羊肉串, 和鸡肉蒜头串食物温度系暖暖的, 唔系冻冰冰食了2圈任食区后, 主菜上台啦~其实都想点出名嘅德国猪
扫货前紧系要食多d野有体力先可以入去战场啦~
人头二百多包主菜和饮品, 仲有沙律吧, 冷热荤, 甜品任食
以前起尖沙咀时食过, 印象食物环境气氛都唔错 餐厅已有浓厚嘅圣诞布置
圣诞节最钟意去西餐厅, 好有气氛 当日都好多客人嚟帮衬,好热闹
呢度出名系德国猪手, 职员仲会亲手帮客人将原只猪手切至小件 我地点餐后, 都出去8下任食区有d咩东西先
初时谂住二百零蚊, 任食嘅种类都唔会多得去边
行了一个圈后, 我要收返以上说话
其实每样食少少都饱咗, 搞到差d食唔落个主菜
沙律都有6款 德国出名嘅香肠, 德式pizza, 蛋饼, 串烧等等 炸鱼圈 餐汤及餐包 冻盘除咗有沙律外, 仲有冻海鲜, 长期都满满的, 未见有空缺
虾肉实净, 唔系霉虾 Brunch set仲可以加钱转红白酒或啤酒, 呢d食物真系配啤酒就一流
红色果只脆皮肠好食, juicy
另外有羊肉串, 和鸡肉蒜头串
食物温度系暖暖的, 唔系冻冰冰 食了2圈任食区后, 主菜上台啦~
其实都想点出名嘅德国猪手, 不过屋企人生了痱滋, 同埋猪手是2人份量, 自己点自己的就可以试多d款
挪威三文鱼配大虾, 调味用了脆煎牛油汁, 劲香又惹味
主菜份量都够大份, 唔会话因为有semi-buffet而令主菜份量减少
大虾真系好大只, 肉质有弹性
三文鱼厚肉, 也没有over-cooked, 肉质唔鞋
加了劲香嘅牛油汁和脆蒜, 同埋伴碟嘅新薯时蔬一齐食都好惹味
肉眼扒都系大大份, 肉质软腍无乜筋, 又唔会太肥
其实大家都食到好饱, 起任食区唔小心食多咗, 但系佢嘅炸薯角又系超吸引, 新鲜即炸脆口的
感到全部都是用心制作!
不过都唔可以勉强自己个肚皮, 食得到先拎
其实佢有cake供应的, 但又真系太饱 所以拎咗以下的来试
生果我自己独爱菠萝, 其实仲有西瓜, 哈蜜瓜等,
(一路食听到隔离台果位太太讲咗好多次哈蜜瓜好甜好食) <<可以配prama ham添㖞
右边嘅奶油千层脆饼估唔到系几好食, 好脆
甜品杯是杂莓乳酪, 无特别加甜, nice
呢餐真系大满意, 够哂体力去扫货 最后一提, 欧洲人喜欢在秋冬节日时必备饮料: Hot Mulled Wine
而家餐厅都有得供应啦~我都即刻点返杯先
我好钟意加了肉桂及果味嘅红葡萄酒, 起加热过程酒精会挥发, 所以只系会闻到有酒精味, 实际已经无酒精
唔怕饮完会晕陀陀
题外话/补充资料:
Brunch Menu其实有单点净系食任食区的食物, 唔使加主菜都得
不过加多几十蚊就有份主菜, 真系好超值